Νέα

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Γαλλικές εταιρείες – και η Ελλάδα – δανείζονται φθηνότερα από το κράτος

Financialreport.gr

Η παραίτηση Μπαϊρού ώθησε τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων πάνω από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και κοντά στις αποδόσεις των ιταλικών

Η πολιτική κρίση στο Παρίσι και η αύξηση του δημοσίου χρέους ανατρέπουν μια βασική ισορροπία στις αγορές ομολόγων: το γαλλικό κράτος δανείζεται πλέον ακριβότερα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, οι αποδόσεις ομολόγων εταιρειών όπως η L’Oréal, η Airbus και η Axa είναι χαμηλότερες από εκείνες του γαλλικού Δημοσίου για ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας, κάτι που θεωρείται σπάνιο αν και έχει ξανασυμβεί την περίοδο της ελληνικής κρίσης. Οι επενδυτές, ανήσυχοι για την πολιτική αστάθεια, αντιμετωπίζουν έτσι μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους ως πιο «ασφαλές στοίχημα» από το ίδιο το κράτος.

Η ανατροπή αυτή έρχεται μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού, της δεύτερης μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, που ενίσχυσε την αβεβαιότητα για τα γαλλικά δημόσια οικονομικά. Η παραίτηση Μπαϊρού ώθησε τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων (3,5% το δεκαετές) πάνω από αυτές της Ελλάδας (3,18%)   και κοντά σε αυτές της Ιταλίας (3,54%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει η υποβάθμιση γα τη Γαλλία

Το Παρίσι καλείται να παρουσιάσει προϋπολογισμό για επιστροφή του ελλείμματος κάτω από το 3 % του ΑΕΠ και να καθησυχάσει τις αγορές ότι υπάρχει ρεαλιστικό μονοπάτι αποκλιμάκωσης του χρέους

Η ανησυχία κορυφώθηκε όταν ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, επικαλούμενος τον «αυξημένο κατακερματισμό και την πόλωση» της εσωτερικής πολιτικής.

Η Goldman Sachs καταγράφει δέκα γαλλικές εταιρείες που δανείζονται φθηνότερα από το κράτος. Συνολικά, πάνω από 80 επιχειρήσεις σε όλη την ευρωζώνη εμφανίζουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα γαλλικά ομόλογα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο όμιλος πολυτελείας LVMH, του οποίου ομόλογο λήξης 2033 διαπραγματεύεται πλέον έως και 0,07 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το αντίστοιχο κρατικό.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται τόσο σε φόβους αθέτησης πληρωμών από το γαλλικό Δημόσιο, όσο στην υπερπροσφορά κρατικών ομολόγων. Η εικόνα ενισχύεται από τη διεθνή χρηματιστηριακή ευφορία: οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, γεγονός που τροφοδοτεί φόβους για πιθανή «φούσκα» στις αγορές κινδύνου.

Οι πιο αδύναμοι κρίκοι
Παρά την ανθεκτικότητα των μεγάλων ομίλων, επιχειρήσεις χαμηλότερης πιστοληπτικής βαθμίδας –ιδίως στον λιανικό εμπορικό τομέα και στις τηλεπικοινωνίες– βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται. Εταιρείες όπως η Casino, η Colisee και η Cerba βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο hedge funds που επενδύουν σε υψηλού κινδύνου χρέος.

Με τις πολιτικές εξελίξεις αβέβαιες, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά αν η ανατροπή αυτής της ιστορικής σχέσης μεταξύ κράτους και ιδιωτικών κολοσσών θα αποδειχθεί παροδικό φαινόμενο ή το νέο κανονικό για την αγορά ομολόγων της Γαλλίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu