Η αντίδραση της Κίνας
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει στην Ταϊβάν όπλα αξίας περίπου 11 δισ. δολαρίων. Το πακέτο περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και διάφορους τύπους πυραύλων. Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γιατί πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αν εγκριθεί, θα είναι η δεύτερη πώληση όπλων προς την Ταϊβάν από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Η Κίνα αντέδρασε έντονα, επειδή θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της (μια “αποσχισθείσα επαρχία”). Δήλωσε ότι η πώληση «υπονομεύει σοβαρά» την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα και προειδοποίησε ότι η αμερικανική στήριξη προς την Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνη ένταση στα Στενά της Ταϊβάν.
Από την πλευρά της, η Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και είπε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει γρήγορα την αποτρεπτική της ικανότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να αποθαρρύνει μια πιθανή επίθεση.
Παρότι οι ΗΠΑ έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο (και όχι με την Ταϊβάν), εδώ και δεκαετίες στηρίζουν την Ταϊβάν και είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων της.
Σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, το νέο πακέτο περιλαμβάνει:
- συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων
- αυτοκινούμενα οβιδοβόλα αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων
Αν προχωρήσει, η πώληση αυτή θα είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των πωλήσεων όπλων προς την Ταϊβάν που έγιναν σε 19 “γύρους” επί κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν (8,38 δισ. δολάρια). Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε εγκρίνει συνολικά 18,3 δισ. δολάρια σε πωλήσεις όπλων προς την Ταϊβάν.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η συμφωνία εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, γιατί βοηθά την Ταϊβάν να εκσυγχρονίσει τον στρατό της και να διατηρήσει αξιόπιστη άμυνα.
Η Κίνα εδώ και χρόνια δηλώνει ότι θέλει να «επανενωθεί» με την Ταϊβάν και δεν αποκλείει τη χρήση βίας. Γι’ αυτό η Ταϊβάν σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και έως 5% μέχρι το 2030. Επίσης, ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συστήματος αεράμυνας τύπου “θόλου” για προστασία από «εχθρικές απειλές».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Ερχεται η “κόκκινη νύχτα” την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου
- Αποστολάκη για ρύθμιση δανείων σε ελβετικό φράγκο: Δεν αγγίζει τις απαιτήσεις των funds, εγκλωβίζει τους δανειολήπτες
- Στο δυναμικό της EY Ελλάδος ο Νίκος Μαντζούφας
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις τον Οκτώβριο 2025
- Δέσποινα Τσαγγάρη: Από τη ζημιογόνο Νίκας, επικεφαλής της Αρχής για την Προστασία του Καταναλωτή και την Εποπτεία της Αγοράς
- ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από τις μισές μεγάλες επιχειρήσεις (55,2%) προμηθεύθηκαν αγαθά από το εξωτερικό το 2023
- Νίκος Παππάς, ο ευρωβουλευτής: Άλλη μία επιλογή Τσίπρα
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί στα 1,1729 δολάρια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








