Με την πέμπτη προσπάθεια το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία 129 ψήφων υπέρ έναντι 81 κατά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την ευθανασία.
Οι πρώτες τέσσερις προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς, είτε εξαιτίας του βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα ή ενστάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Δυνάμει του Συντάγματος, ο αρχηγός του κράτους πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο για να τεθεί σε ισχύ εντός οκτώ ημερών αφού επιδοθεί στην προεδρία.
Η ευθανασία είναι ποινικό αδίκημα στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ – επισύρει βαριές ποινές κάθειρξης. Το 2021, η Ισπανία έγινε μόλις η τέταρτη χώρα που την αποποινικοποίησε, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα κατέθεσε το αρχικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας πριν από τρία χρόνια. Τότε, οι περισσότεροι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού PSD, και πολλοί κοινοβουλευτικοί του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega τάχθηκαν εναντίον της αποποινικοποίησης, παρά τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονταν.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του κ. Κόστα έχει τονίσει επανειλημμένα πως το νομοσχέδιο σκοπό έχει να προσφερθεί «ελευθερία και αξιοπρέπεια» στους ανθρώπους που υποφέρουν, υφίστανται ακραίους πόνους λόγω ασθενειών, και θέλουν να εγκαταλείψουν τη ζωή.
Η αντιπολίτευση είχε απαιτήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα, όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι πιστοί καθολικοί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΕΤΤ: Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τις ζώνες ραδιοφάσματος 900 MHz και 1800 MHz
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης
- ΕΝΟΤΗΤΑ: Επίθεση στη «νέα» διοίκηση της ΓΣΕΕ με αφορμή την επανεκλογή Παναγόπουλου
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πολωνία και Λιθουανία οι πρώτες που θα πάρουν αμυντικά δάνεια από το SAFE
- Υ/ΚΝΟΤ INVEST: Κτύπησε το «καμπανάκι» του Χρηματιστηρίου
- ΗΠΑ: Το υπ. Δικαιοσύνης ερευνά συναλλαγές πετρελαίου αξίας 2,6 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράν
- Capital Clean Energy Carrier: Πτώση 44% στα 18,3 εκατ. δολάρια τα καθαρά κέρδη το α΄τρίμηνο
- Fitch: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








