Οι μισθωτοί αν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, χωρίς άλλη προσαύξηση
Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα (23 Φεβρουαρίου 2026) παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, χωρίς άλλη προσαύξηση, δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%. Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.
Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ. 3 Ν.Δ. 3755/1955).
Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους.
Στοιχεία των ΣΣΕ που είναι σε ισχύ, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων, μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του ΟΜΕΔ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Σαμαράς σήκωσε το γάντι: Πρωθυπουργός της ακρίβειας, της διαφθοράς, της ερήμωσης της επαρχίας, ο Μητσοτάκης
- Πυρκαγιά στη Σκιλλουντία Ηλείας
- Τεκμαρτό: Υποχώρηση για τους επαγγελματίες, ειδική “διόρθωση” για ταξιτζήδες μετά τη σύγκρουση με την κυβέρνηση
- Πυρκαγιά στους Πετσακούς Αχαΐας
- Φωτιά στο Κλειδί Τανάγρας: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
- Μητσοτάκης για τράπεζες: «Θα παρέμβουμε ξανά αν υπάρξουν καταχρηστικές πρακτικές»
- Η ερώτηση ήταν απλή για τις υποκλοπές: Απάντηση δεν ήρθε
- Χατζηθεοδοσίου για ΔΕΘ: «Οι μικρομεσαίοι παραμένουν ο φτωχός συγγενής της αγοράς»
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







