Επιχειρήσεις

Πώς η ψηφιακή ταυτότητα και η Agentic AI θα επηρεάσουν τις online πληρωμές την ερχόμενη διετία

user4

Ψηφιακές πληρωμές ακόμα και από.... bots χωρίς να τίθεται θέμα ασφάλειας

Για την ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών πορτοφολιών την επόμενη διετία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά για τους άλλους βασικούς πυλώνες που θα εδραιώσουν το οικοδόμημα των ψηφιακών πληρωμών τα προσεχή έτη μίλησε στο Financial Report, ο Παναγιώτης Κριάρης, διευθυντής μίας από τις πιο γνωστές εταιρείες ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη, της Unzer, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στο περιθώριο πρόσφατου forum για τις ψηφιακές πληρωμές που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Νο1 μέθοδο πληρωμής παγκοσμίως έχουν εξελιχθεί και θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο την επόμενη διετία τα ψηφιακά πορτοφόλια, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η χρήση τους θα υπερβεί το 50% παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη.

O Παναγιώτης Κριάρης

Τα ψηφιακά πορτοφόλια ή απλά «wallets» ξεκίνησαν λίγο μετά την πανδημία να παρέχουν τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών με χρήση φορητής συσκευής (έξυπνο κινητό ή έξυπνο ρολόι- smartphone ή smartwatch), αντικαθιστώντας το πλαστικό της φυσικής κάρτας. Με απλά βήματα, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να την εντάξει στο wallet που τον διευκολύνει – ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής που διαθέτει (Android ή iOS) – και να πραγματοποιεί τις καθημερινές συναλλαγές του μέσα από τη συσκευή του, απολύτως ανέπαφα και χωρίς χρήση PIN, καθώς ταυτοποιείται με βιομετρικά στοιχεία, όπως το δαχτυλικό αποτύπωμα (fingerprint), η αναγνώριση προσώπου (Face ID) ή με τη χρήση κωδικού της φορητής συσκευής.

Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί, όπως συμπληρώνει το στέλεχος, πλέον και με την εδραίωση του digital identity wallet (πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας) το οποίο, ήδη, 2,4 εκατ. πολίτες της ΕΕ θα έχουν σύντομα και το οποίο θα περιέχει νομικά διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί από τις εθνικές τους κυβερνήσεις. Η μετάβαση από τα φυσικά έγγραφα στις ψηφιακές ταυτότητες είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στο ιστορικό ταυτότητας. Αυτή η εξέλιξη απαιτεί από τις εταιρείες ταυτοποίησης να προσαρμοστούν, να καινοτομήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής επαλήθευσης. Το Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας της ΕΕ παρέχει ασφαλή και ευέλικτη αποθήκευση ψηφιακών διαπιστευτηρίων και στόχος του είναι να απλοποιήσει τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις πέρα από τα σύνορα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα και τον έλεγχο των χρηστών. «Θα το δούμε σε όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ την επόμενη διετία» αναφέρει ο κ. Κριάρης. 

Σε άνοδο τα Mobile Wallets στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Paypal, η χρήση mobile wallets είναι διπλάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία, σε σύγκριση με τη Γερμανία (19% έναντι 9%). Κατά τους ίδιους καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα, οι βασικοί λόγοι επιλογής μεθόδου πληρωμής είναι η ταχύτητα (46%), η ευκολία (44%) και η ασφάλεια (41%), οι οποίοι υπερτερούν σημαντικά έναντι της συνήθειας (21%) ή της αποδοχής από το ευρύ κοινό (29%).
Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη, το 62% των καταναλωτών δηλώνει ότι προσαρμόζει τη μέθοδο πληρωμής του ανάλογα με την αξία της αγοράς, με το 44% να επιλέγει πιστωτικές κάρτες για προϊόντα υψηλότερης αξίας, επικαλούμενο την προσφερόμενη προστασία (58%).

Για τις επιχειρήσεις, εξάλλου, η προσφορά τοπικά προσαρμοσμένων επιλογών πληρωμών όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια και η ενίσχυση εναλλακτικών με κίνητρα, όπως cashback, εκπτώσεις ή ανταμοιβές, μπορούν να αποφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Παρόλαυτα, το 71% των καταναλωτών προτιμά μια ελαφρώς πιο αργή διαδικασία πληρωμής, εφόσον αυτό συνεπάγεται αυξημένα μέτρα κατά της απάτης. Ωστόσο, επικρατεί σύγχυση σχετικά με την ευθύνη προστασίας αφού το 44% θεωρεί υπεύθυνους τους εμπόρους, τις τράπεζες ή τους παρόχους πληρωμών, το 24% τους ίδιους τους καταναλωτές, ενώ το 32% των συμμετεχόντων δεν είναι σίγουρο.

Το Agentic AI που θα παίρνει πρωτοβουλίες και θα εκτελεί πληρωμές

Ένας ακόμα πυλώνας, ο οποίος θα επηρεάσει το ερχόμενο χρονικό διάστημα τις ψηφιακές πληρωμές, εκτελώντας επί της ουσίας ολόκληρα tasks είναι, κατά τον κ. Κριάρη, το Agentic AI, μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης ακόμα άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο, το οποίο επί της ουσίας εκτός από εργαλείο πληρωμής, θα μπορεί να αναλαμβάνει διαδικασίες υπηρεσιών από την αρχή, τον σχεδιασμό τους δηλαδή, μέχρι το τέλος, την αποπληρωμή τους, για παράδειγμα ένα ταξίδι, στο οποίο απλά θα βάζεις που θέλεις να πας και πότε και θα μπορεί να στο οργανώσει και να στο πληρώσει. «Αυτό σημαίνει ότι ένα bot, έχοντας πάρει συγκεκριμένες εντολές, θα μπορεί να διεκπεραιώσει, μέχρι τέλους, εργασίες οι οποίες μέχρι τώρα έπρεπε να γίνουν από υπάλληλο, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της πληρωμής, χωρίς να τίθεται ζήτημα ασφάλειας, αυτό θα είναι κάτι που θα έχει, ήδη, λυθεί» αναφέρει ο κ. Κριάρης.

Ποια είναι η Unzer

Mε έτος ίδρυσης το 2002, έχοντας δηλαδή ήδη μια πορεία πάνω από δύο δεκαετιών στον κλάδο των ψηφιακών πληρωμών, η Unzer είναι επιχείρηση που δραστηριοποιείται στα οικονομικά και στις εκταμιεύσεις ποσών μέσω διαδικτυακών καναλιών.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από τον ηλεκτρονικό της ιστότοπο, στην παρούσα φάση δραστηριοποιείται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, έχοντας ως έδρα το Βερολίνο της Γερμανίας, Aυστρία, Δανία και Λουξεμβούργο. Η εταιρεία έχει σχέδια επέκτασης τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν μέσα σε αυτό το πλάνο να περιλαμβάνεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και παρότι είναι μια χώρα στην οποία αναπτύσσεται ραγδαία η τάση των ψηφιακών πληρωμών, τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και ανάμεσα σε ιδιώτες, δεν συνδέεται γεωγραφικά με τις ήδη υπάρχουσες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και θεωρείται μόνη της ως μικρή αγορά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu