Διεθνή

Πως οι Κινέζοι αποφεύγουν τους δασμούς του Τραμπ

Financialreport.gr

Η αγορά και το χρήμα διαχρονικά βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τους περιορισμούς και τους αυστηρούς κανόνες διακίνησης των προϊόντων

Στην προσπάθεια αποφυγής των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα – κυρίως κινέζικα – αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times καταγράφοντας τις κινήσεις που πάντα κάνει η αγορά και το χρήμα για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που προκύπτουν από περιορισμούς στη διακίνηση των προϊόντων. Σύμφωνα με το δημοσέιυμα οι Κινέζοι εξαγωγείς εντείνουν τις προσπάθειές τους να αποφύγουν τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποστέλλοντας τα προϊόντα τους μέσω τρίτων χωρών για να αποκρύψουν την πραγματική τους προέλευση.

Οι κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από διαφημίσεις που προσφέρουν αγορά προϊόντων τους από διαφορετική χώρα έτσι ώστε να μην κλείσουν την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, που είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές τους.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις στελεχών εταιρειών, που αναφέρουν ότι πουλάνε τα προϊόντα τους σε γειτονικές χώρες και στη συνέχεια οι γειτονικές χώρες τα πουλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εμπορική νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί τα αγαθά να υποστούν «ουσιαστική μεταποίηση» σε μια χώρα, συνήθως συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης ή της κατασκευής που προσθέτει σημαντική αξία, για να χαρακτηριστούν ως προερχόμενα από αυτήν.

Ωστόσο, διαφημίσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Xiaohongshu προσφέρουν βοήθεια στους εξαγωγείς να αποστέλλουν αγαθά σε χώρες όπως η Μαλαισία, όπου θα τους εκδίδεται νέο πιστοποιητικό προέλευσης και στη συνέχεια θα αποστέλλεται στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα; Διαμετακόμιση μέσω Μαλαισίας για «μετατροπή» τους σε προϊόντα της Νοτιοανατολικής Ασίας!», αναφέρει μια διαφήμιση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Xiaohongshu από έναν λογαριασμό με το όνομα «Ruby — Μεταφόρτωση από Τρίτες Χώρες».

Η τελωνειακή υπηρεσία της Νότιας Κορέας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εντόπισε ξένα προϊόντα αξίας 29,5 δισεκατομμυρίων γουόν (21 εκατομμύρια δολάρια) με πλαστογραφημένα έγγραφα προέλευσης κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Κίνα και σχεδόν όλα προορίζονται για τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ κάλεσε τον περασμένο μήνα τις τοπικές εμπορικές ενώσεις, τους εξαγωγείς και τους κατασκευαστές να ενισχύσουν τους ελέγχους προέλευσης των πρώτων υλών και των εισροών και να αποτρέψουν την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών.

Το υπουργείο εξωτερικού εμπορίου της Ταϊλάνδης αποκάλυψε επίσης τον περασμένο μήνα μέτρα για την αυστηροποίηση των ελέγχων καταγωγής σε προϊόντα που προορίζονται για τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποτραπεί η δασμολογική διαφυγή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu