Ελλάδα

Πως θα πάρουν σύνταξη μη μισθωτοί που χρωστούν στον ΕΦΚΑ – Οι 4 + 1 προϋποθέσεις

Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις το υπόλοιπο χρέος θα ρυθμίζεται σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με το ποσό να παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη

Οσοι μη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ μέχρι 30.000 ευρώ και αγρότες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, αποπληρώνοντας παράλληλα τις οφειλές τους. Μένει να ενεργοποιηθεί η σχετική απόφαση που προς το παρόν «κολλάει σε θέματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών.

Αξιοποιώντας το νέο ανώτατο όριο ασφαλιστικών οφειλών που αυξήθηκε από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και από τις 6.000 στις 10.000 για αγρότες, οι οφειλέτες θα μπορούν να λάβουν κανονικά σύνταξη και με παρακράτηση τμήματος από αυτήν θα αποπληρώνουν τα χρέη τους χωρίς να χάσουν ασφαλιστικό χρόνο.

Στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης ο υποψήφιος συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του στις διατάξεις του σχετικού νόμου. Προκειμένου θα πρέπει να αποδείξει την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του και να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για να διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ ή τις 6.000 για τους αγρότες.

Ηλικία και έτη ασφάλισης είναι οι άλλες δύο προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν. Ο υποψήφιος συνταξιούχος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή το 62ο με 40 έτη και να έχει καταβάλει εισφορές τουλάχιστον για 20 έτη.

Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή ο οφειλέτης θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του και θα παρακρατείται το υπόλοιπο 60% περιορίζοντας την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Το υπόλοιπο χρέος θα ρυθμίζεται σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με το ποσό να παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu