Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις το υπόλοιπο χρέος θα ρυθμίζεται σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με το ποσό να παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη
Οσοι μη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ μέχρι 30.000 ευρώ και αγρότες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, αποπληρώνοντας παράλληλα τις οφειλές τους. Μένει να ενεργοποιηθεί η σχετική απόφαση που προς το παρόν «κολλάει σε θέματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών.
Αξιοποιώντας το νέο ανώτατο όριο ασφαλιστικών οφειλών που αυξήθηκε από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και από τις 6.000 στις 10.000 για αγρότες, οι οφειλέτες θα μπορούν να λάβουν κανονικά σύνταξη και με παρακράτηση τμήματος από αυτήν θα αποπληρώνουν τα χρέη τους χωρίς να χάσουν ασφαλιστικό χρόνο.
Στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης ο υποψήφιος συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του στις διατάξεις του σχετικού νόμου. Προκειμένου θα πρέπει να αποδείξει την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του και να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για να διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ ή τις 6.000 για τους αγρότες.
Ηλικία και έτη ασφάλισης είναι οι άλλες δύο προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν. Ο υποψήφιος συνταξιούχος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή το 62ο με 40 έτη και να έχει καταβάλει εισφορές τουλάχιστον για 20 έτη.
Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή ο οφειλέτης θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του και θα παρακρατείται το υπόλοιπο 60% περιορίζοντας την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες.
Το υπόλοιπο χρέος θα ρυθμίζεται σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με το ποσό να παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- “Πράσινο φως” για την κοινωνική αντιπαροχή και την ανέγερση προσιτών κατοικιών
- Η ΔΕΗ φέρνει την TechLiving Zone σε 47 καταστήματα πανελλαδικά
- REMAX Ελλάς: Με επιπλέον αύξηση 3,7% οι τιμές πώλησης ακινήτων το 2025 – Πρωτιά Μυκόνου με 8.000 ευρώ/τ.μ.
- Ανοδος 3,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το 2025
- Νέο Κέντρο Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ στην Κερατέα
- Bloomberg: Νικητές και ηττημένοι από τη διήμερη σύνοδο κορυφής Τραμπ και Σι στο Πεκίνο
- Το ChatGPT μετατρέπεται σε τηλεχειριστήριο προγραμματισμού μέσω της ενσωμάτωσης του Codex
- Αλλαγές στη Σύνθεση των Δεικτών Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








