Πόσοι ασθενείς με Covid έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας; Πολύ σοβαρό ερώτημα, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί στην παρούσα φάση, λόγω των αλλαγών στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.
Στο νέο δελτίο, δεν αναφέρεται πλέον ο συνολικός αριθμός των θανάτων, αλλά μόνον οι απώλειες της εβδομάδας. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως αξιόπιστος, καθώς δεν περιλαμβάνει θανάτους οι οποίοι έχουν καταγραφεί με καθυστέρηση στο Μητρώο Covid.
Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, το iatronet.gr έκανε τον συγκεκριμένο υπολογισμό, δίνοντας τον σχετικό αριθμό. Για παράδειγμα, στις 13 Δεκεμβρίου αναφέραμε αριθμό θανάτων 130 + 2 και στις 6 Δεκεμβρίου 154 + 16.
Η δυνατότητα αυτή, έπαψε να παρέχεται από τον ΕΟΔΥ από τις 19 Δεκεμβρίου. Με βάση την προηγούμενη τάση (να μην υπολογίζονται οι θάνατοι που δηλώθηκαν με καθυστέρηση), θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο πραγματικός αριθμός είναι αισθητά μεγαλύτερος.
Διεθνές μπάχαλο
Η τάση του ΕΟΔΥ να αποκρύπτει κρίσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ο συνολικός αριθμός των θανάτων, έχει προκαλέσει και διεθνές μπάχαλο.
Ενδεικτικό είναι πως στη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρονται 35.630 θάνατοι ασθενών με CoViD στη χώρα μας έως τις 23 Ιανουαρίου. Ο τελευταίος συνολικός αριθμός που έδωσε ο ΕΟΔΥ ήταν 34.779 την εβδομάδα 12 – 18 Δεκεμβρίου 2022.
Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε τους αριθμούς των θανάτων που ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ, θα φτάσουμε σε ένα σύνολο 35.729 θανάτων, αριθμός που δεν συμφωνεί με εκείνον του ΠΟΥ!
Την ίδια ώρα, στη βάση δεδομένων του Johns Hopkins, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει στις 2 Φεβρουαρίου 34.779 θανάτους συνολικά, όσους είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ στις 18 Δεκεμβρίου!
Δεν κρύβονται
Ένας κακοπροαίρετος παρατηρητής θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ θέλουν να κρύψουν τα στοιχεία. Σε ένα βαθμό το πετυχαίνουν, αλλά ο κόσμος είναι πλέον μικρός και η αλήθεια αναδύεται σχετικά εύκολα.
Το εάν έχουμε πολλούς ή λίγους θανάτους ασθενών με CoViD αποκαλύπτεται πλήρως από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Ο πίνακας που ακολουθεί ενσωματώνει στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το ECDC.
Πρώτες χώρες της ΕΕ σε θανάτους ασθενών με CoViD (14ήμερο, ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
ΧΩΡΑ | ΘΑΝΑΤΟΙ | |
1 | Ελλάδα | 32,7 |
2 | Κροατία | 24,3 |
3 | Σλοβενία | 23,2 |
4 | Σουηδία | 17,5 |
5 | Λετονία | 16,4 |
6 | Κύπρος | 15,6 |
7 | Λουξεμβούργο | 12,6 |
8 | Εσθονία | 12 |
9 | Γαλλία | 11 |
10 | Φινλανδία | 9,6 |
Ευρωπαϊκή Ένωση | 6,5 |
Από τα στοιχεία προκύπτει πως η Ελλάδα έχει αναλογικά τους περισσότερους θανάτους, με αναλογία πέντε φορές υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή!
Κύπρος
Το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει 26 σελίδες, με επαναλήψεις, γραφήματα και πίνακες, οι οποίοι δεν είναι καθόλου ευανάγνωστοι.
Στον αντίποδα, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου εξέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση έκτασης μόλις 1,5 σελίδας, στην οποία μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα με μία ματιά. Δεν θα ήταν κακή ιδέα για τον ΕΟΔΥ να μελετήσει την περίπτωση. Να απαλλαγεί από τους βερμπαλισμούς και να αποκτήσει ουσία…
Πηγή: iatronet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δημοτικό – Γυμνάσιο: Στην τελική φάση ο σχεδιασμός για τη μείωση της διδακτέας ύλης
- ΠΑΣΟΚ: Μόνο ο Κ. Μητσοτάκης είναι αντίθετος στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο
- Χονγκ Κονγκ: Μέγιστο επίπεδο συναγερμού καθώς ο τυφώνας Ουίφα πλησιάζει
- Στεργίου (ΕΥΔΑΠ): Στο 40% τα αποθέματα νερού της Αττικής σε σχέση με το 2022
- Λιονέλ Μέσι: Ξεπέρασε τον Κριστιάνο και στην κατηγορία “περισσότερα γκολ χωρίς πέναλτι”
- ΕΜΥ: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Από 22/07έως 25/07 η κορύφωση του καύσωνα
- Πυρκαγιές: Μείωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, αλλά παραμένει υψηλός ο μέσος όρος
- ΗΠΑ: Στόχος οι 100.000 θέσεις ως τον Δεκέμβριο στα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις