Διεθνή

Πούτιν: «Ας έρθει ο Ζελένσκι στη Μόσχα και η συνάντηση θα γίνει»

Financialreport.gr

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του αρκεί η συνάντηση να είναι «καλά προετοιμασμένη»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρκεί η συνάντηση να είναι «καλά προετοιμασμένη», ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι συζήτησε το ενδεχόμενο αυτό και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι πρόθυμος να έχει απευθείας επαφή με τον Ουκρανό ηγέτη, σημείωσε πως δεν απορρίπτει μια τέτοια πιθανότητα, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρχει «νόημα» και ουσιαστικό περιεχόμενο στη συνάντηση: «Ποτέ δεν έχω αρνηθεί να το κάνω, εάν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι συζήτησε το ενδεχόμενο αυτό με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, του έθεσε το ερώτημα αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. «Και μάλιστα, ο Ντόναλντ με ρώτησε εάν είναι δυνατόν και είπε πως είναι. Απάντησα: ας έρθει στη Μόσχα» σημείωσε ο Πούτιν.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ότι υπάρχει «φως στο τέλος του τούνελ». Σημείωσε ότι αν επικρατήσει η λογική, μπορεί να συμφωνηθεί ένας αποδεκτός τρόπος για το τέλος της σύγκρουσης. Προσέθεσε ότι και η αμερικανική διοίκηση φαίνεται να έχει την επιθυμία και τη βούληση να βρει μια λύση. Ωστόσο, επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ρωσία θα αναγκαστεί να επιλύσει τους στόχους της μέσω στρατιωτικών ενεργειών.

Σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν «σε όλα τα μέτωπα» στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε ότι η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις. Αντίθετα, πρόσθεσε, προσπαθεί να καλύψει τα κενά της με αναδιοργάνωση των δυνάμεών της.

«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τώρα, ίσως προετοιμάζουν κάποιες εφεδρείες ή μεγάλες επιθέσεις, αλλά η προκαταρκτική ανάλυση των στρατιωτικών μας εμπειρογνωμόνων λέει ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ερωτώμενος σχετικά με τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με άλλους ηγέτες στην σύνοδο του Οργανισμού Σαγκάης στο Τιάντζιν αυτήν την εβδομάδα. «Γιατί; Δεν μας αφορά» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, απορρίπτοντας τη σύνδεση των κυρώσεων με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια αφορμή για την επιβολή οικονομικών μέτρων κατά συγκεκριμένων χωρών.

Την ίδια ώρα, εξήρε το χιούμορ του Αμερικανού προέδρου, παρά τις δηλώσεις του τελευταίου για «συνωμοσία» της Κίνας με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχόλιο του Τραμπ, ο Πούτιν χαρακτήρισε τον Τραμπ ως άνθρωπο με «καλό χιούμορ», σημειώνοντας ότι οι παρευρισκόμενοι στη σύνοδο στην Κίνα είχαν καλή γνώμη για εκείνον. «Κανείς δεν είπε τίποτα αρνητικό για την κυβέρνηση Τραμπ», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν τόνισε ότι όλοι οι συνομιλητές του εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη συνάντηση στο Άνκορατζ και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η θέση του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της στρατιωτικής σύγκρουσης. «Δεν υπήρξε καμία ειρωνεία ή αστεία», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει τον Τραμπ στη Μόσχα στο μέλλον, ο Πούτιν διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά η πρόσκληση παραμένει «πάνω στο τραπέζι».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu