Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα επιστραφεί η τουρμπίνα (στρόβιλος) του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον αγωγό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί και πάλι σε λειτουργία έπειτα από εργασίες συντήρησης.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός που έχει περάσει από συντήρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1.
Η τουρμπίνα, η οποία είχε εμπλακεί στις κυρώσεις, ανακοινώθηκε αυτήν τη εβδομάδα ότι βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής για να επανεξοπλισθεί.
«Τώρα λένε ότι θα επιστρέψουν αυτά τα μηχανήματα, τουλάχιστον ένα από αυτά. Αλλά σε ποια κατάσταση από άποψη ποιότητας θα τα επιστρέψουν, ποιες θα είναι οι τεχνικές παράμετροι έπειτα από αυτήν την επισκευή, η οποία έχει προγραμματισθεί;» δήλωσε ο Πούτιν σε μια εκδήλωση που μετέδωσε η τηλεόραση.
«Μπορεί… να το βγάλουν εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή, και αυτό είναι, και ο Nord Stream 1 θα σταματήσει, επειδή ήρθαν από εκεί, από τον Καναδά», δήλωσε ο Πούτιν χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.
Ο Nord Stream 1 είναι ο μεγαλύτερος αγωγός που τροφοδοτεί απευθείας με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη. Αναμένεται να αρχίσει και πάλι τις εξαγωγές φυσικού αερίου αύριο Πέμπτη, έπειτα από εργασίες ετήσιας συντήρησης διάρκειας δέκα ημερών.
Ο Πούτιν υπαινίχθηκε νωρίτερα σήμερα, ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που καταλήγει μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στην Γερμανία, που είναι η οικονομική δύναμη της Ευρώπης και η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Anthropic αποκάλυψε το Claude Opus 5.5 – Έμφαση σε απόδοση και χαμηλότερο κόστος
- Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναγνώριση της Παλαιστίνης
- QUALITY AND RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. - ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2026
- Ευρωαγορές: Οριακή άνοδος με το βλέμμα στο πετρέλαιο
- Υπογράφηκε η συμφωνία ΗΠΑ, Δανίας και Γροιλανδίας για νέες αμερικανικές βάσεις
- Παπαδοπούλου: Σε τρίτη εταιρεία ανήκει το βυτιοφόρο που ερευνάται για απόρριψη αποβλήτων
- Τραμπ στον ΟΗΕ: «Θα μπορούσα να εξολοθρεύσω το Ιράν, αλλά αναμένω συμφωνία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές»
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - Ανακοίνωση αγοράς ιδίων μετοχών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








