Διεθνή

Πούτιν: Νέο παζάρι με Τραμπ για την Ουκρανία – «Ναι» στην επανέναρξη τριμερών – Στο παιχνίδι Ιράν και Κίνα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ

Ο Ρώσος πρόεδρος ανοίγει τον δρόμο για τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες από τις 10 Νοεμβρίου, χωρίς να υποχωρεί από τις απαιτήσεις του – Η κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ και οι οικονομικές προσφορές

Το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των τριμερών ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανοίγοντας νέο κύκλο διπλωματικών διεργασιών για τον τερματισμό του πολέμου.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε την Τετάρτη (21/10) το Κρεμλίνο, μετά τη σχεδόν τρίωρη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στην Αγία Πετρούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Την Πέμπτη (22/10) το πρώτο φορτίο με 40.000 μετρικούς τόνους ντίζελ στις ΗΠΑ μετά τη συμφωνία Πούτιν – Τραμπ

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ ευχαρίστησε τον Πούτιν για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές, ενώ η Μόσχα προαναγγέλλει νέες αποστολές καυσίμων

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου ή αργότερα, με πιθανό τόπο διεξαγωγής το Άμπου Ντάμπι. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για Ρωσία και Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με τις δύο πλευρές να παραμένουν πάντως σε μεγάλη απόσταση από μια συνολική συμφωνία.

Απελευθέρωση Αμερικανού ως κίνηση καλής θέλησης

Η συνάντηση Πούτιν και Γουίτκοφ συνοδεύτηκε από μια κίνηση καλής θέλησης της Μόσχας προς την Ουάσινγκτον: την απελευθέρωση του Στίβεν Χάμπαρντ, συνταξιούχου Αμερικανού εκπαιδευτικού που κρατούνταν στη Ρωσία και για τον οποίο είχε παρέμβει προσωπικά ο Τραμπ.

Ο Γουίτκοφ μετέφερε στον Πούτιν νέες προτάσεις για ειρηνευτική συμφωνία, έπειτα από επαφές με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες στο Όσλο. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά εμφανίστηκε επιφυλακτική.

«Αυτές οι αποχρώσεις δεν μας ικανοποιούν απόλυτα», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Η Μόσχα εξακολουθεί να απαιτεί τον πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ, τον αποκλεισμό ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία αντί προσωρινής εκεχειρίας.

Ο Πούτιν προσφέρει βοήθεια για το Ιράν και λιπάσματα στις ΗΠΑ

Η ατζέντα της συνάντησης ξεπέρασε το ουκρανικό ζήτημα, με τον Πούτιν να επιχειρεί ευρύτερη προσέγγιση με την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσφέρθηκε να αξιοποιήσει τις παραδοσιακά στενές σχέσεις της Μόσχας με την Τεχεράνη, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας για το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, πρότεινε την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ρωσικών λιπασμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη των Αμερικανών αγροτών, ενώ συζητήθηκαν και κοινά οικονομικά έργα.

Στο τραπέζι ιστορική συνάντηση Πούτιν, Τραμπ και Σι

Στο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται και το ενδεχόμενο μιας πρωτοφανούς τριμερούς συνάντησης κορυφής μεταξύ Πούτιν, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα, τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το Πεκίνο προετοιμάζει ήδη το ενδεχόμενο της συνάντησης, που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων.

Ανησυχία στο Κίεβο για την προσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας

Η νέα κινητικότητα καταγράφεται εν μέσω αυξανόμενης δυσπιστίας στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Κιέβου, μετά την αμερικανορωσική συμφωνία για το ντίζελ και τις ουκρανικές καταγγελίες για προβλήματα στην ανταλλαγή πληροφοριών και στις στρατιωτικές δορυφορικές επικοινωνίες.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Έλον Μασκ φέρεται να διέταξε επιβράδυνση στρατιωτικής δορυφορικής υπηρεσίας που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, πληροφορία την οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα. Η Ουάσινγκτον αρνείται ότι έχει ανακαλέσει την πρόσβαση του Κιέβου στο Starlink.

Το νέο διπλωματικό άνοιγμα δημιουργεί προσδοκίες, αλλά όχι βεβαιότητες. Ο Πούτιν επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να εγκαταλείπει τις βασικές του απαιτήσεις, ενώ ο Τραμπ εντείνει την πίεση για συμφωνία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι συνομιλίες του Νοεμβρίου θα φέρουν πραγματική πρόοδο ή θα εξελιχθούν σε ακόμη έναν γύρο άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu