Η κυβέρνηση Σάντσεθ παρατείνει τη δραστηριότητα του σταθμού στο Αλμαράθ έως το 2030 μετά τις πιέσεις των εταιρειών ενέργειας
Στην παράταση της λειτουργίας του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της χώρας, στο Αλμαράθ, προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση. Βάσει του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η δραστηριότητα της μονάδας στη δυτική Ισπανία παρατείνεται επίσημα έως τις 8 Ιουνίου 2030.
Η απόφαση αυτή βάζει τέλος σε μια μακρά και έντονη διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και τις τρεις ενεργειακές εταιρείες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις (Iberdrola, Endesa και Naturgy).
Στα μέσα Ιουλίου, η αρχή πυρηνικής ασφάλειας στην Ισπανία (CSN) είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της παράτασης λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Αλμαράθ, στην περιφέρεια Εστεμαδούρα, που αντιπροσώπευε πέρυσι το 7% της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ισπανία.
Από την πλευρά του, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε θέσει πολλές προϋποθέσεις προκειμένου να λάβει μία τέτοια απόφαση, κυρίως ότι ο σταθμός θα παρουσίαζε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας και ότι η παράταση λειτουργίας δεν θα συνεπαγόταν κανένα επιπλέον κόστος για τους φορολογουμένους.
Το κλείσιμο του Αλμαράθ είχε αποφασιστεί το 2019 για το 2028, όμως μετά τη σημαντική διακοπή ρεύματος που έπληξε την Ισπανία τον Απρίλιο του 2025, οι επαγγελματίες του τομέα ασκούσαν πίεση για την παράταση αυτής της προθεσμίας, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος για τον ηλεκτρικό εφοδιασμό της χώρας.
Στο απόγειο του ενθουσιασμού για την ατομική ενέργεια, στα χρόνια του 1980, η Ισπανία διέθετε οκτώ σταθμούς, που παρείχαν το 38% της ηλεκτρικής ενέργειάς της.
Σήμερα, έχει ‘μόλις’ πέντε με επτά αντιδραστήρες που αποτελούσαν το 19% του ηλεκτρικού μείγματός της το 2025, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,
Από την πλευρά τους, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφάλισαν το περασμένο έτος σχεδόν το 60% της παραγωγής ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό αυτό να φθάσει το 81% το 2030.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βίντεο Πιερρακάκη για τις 120 δόσεις: «Βάζουμε κανόνες εκεί που υπήρχαν κενά»
- Εφορία: Πέντε ευκαιρίες για «κούρεμα» προστίμων έως 50%
- Φαληρικός Όρμος: Μεταμόρφωση 520 εκατ. ευρώ φέρνει την Αθήνα ξανά στη θάλασσα
- ΗΠΑ: Αποσύρεται η απειλή απαγόρευσης εξαγωγών καυσίμων μετά τη συμφωνία με την Ευρώπη
- Paramount – Warner Bros: Νέα εποχή ως Skydance, με χρέος 80 δισ. δολαρίων
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ξέφρενη κούρσα για να αλλάξει τον κόσμο πριν στερέψει η χρηματοδότηση
- Wall Street: Κλείσιμο με κέρδη και τον Nasdaq κοντά σε ιστορικό υψηλό
- Logismos ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








