Ο Διαχειριστής επενδύει σε Τεχνητή Νοημοσύνη, Ψηφιακούς Υποσταθμούς και Ενεργειακές Κοινότητες μέσω του Horizon Europe με έναρξη το δ' τρίμηνο του 2026
Εξι νέα ερευνητικά έργα του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon Europe, στα οποία συμμετέχει ο ΔΕΔΔΗΕ, έλαβαν έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης, με την έναρξή τους να αναμένεται το δ’ τρίμηνο του 2026.
Μέσα από τα έργα αυτά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεργαστεί με Διαχειριστές Δικτύου, πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των Δικτύων Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι δράσεις των νέων έργων επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες:
Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI)
Τα έργα GENESIS-EU και GenAISIS αναπτύσσουν εργαλεία αξιοποίησης δεδομένων και υποστήριξης της λήψης αποφάσεων, με στόχο τη βελτίωση του σχεδιασμού και της λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων.
Ψηφιακοί Υποσταθμοί
Τα έργα NEXTELAR και GRID-PRO επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς υποσταθμών διανομής, αξιοποιώντας τεχνολογίες, όπως οι ψηφιακοί υποσταθμοί, τα ψηφιακά δίδυμα και η τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση της παρατηρησιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ευελιξίας του δικτύου.
Ενεργειακές Κοινότητες
Τα έργα EU4ENER και ESTIRPE διερευνούν νέες λύσεις για την ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή πολιτών και τοπικών φορέων στην παραγωγή, διαχείριση και ανταλλαγή ενέργειας, καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση της ευελιξίας που μπορούν να προσφέρουν στο ηλεκτρικό σύστημα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurobank Research: Κίνδυνος η γεωπολιτική κρίση να μετατραπεί σε επίμονο πληθωριστικό και επιτοκιακό σοκ
- ΥΠΕΘΟΟ – ΑΑΔΕ: Στον «αέρα» το myLEX, η νέα ψηφιακή πύλη για τη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία
- Λαγκάρντ: «Νέο ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη αν ο χειμώνας είναι βαρύς και τα αποθέματα χαμηλά»
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 11 – 09 – 2026
- ΕΣΠΑ: 56,2 εκατ. ευρώ για πάνω από 1.000 σχολικές βιβλιοθήκες – 400 προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων
- Οι Χούθι καταλαμβάνουν κομβικό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα – Νέα απειλή για τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές
- ΗΠΑ: «Καμπανάκι» από τις τιμές χονδρικής Αυγούστου – Στο 5,4% ο PPI, νέα πίεση στη Fed
- Τρίκαλα: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Αγιόφυλλο – 112 για ετοιμότητα στους κατοίκους
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








