Ανακουφίζει άμεσα τους καταναλωτές που έχουν πραγματικά ανάγκη και αδυνατούν να καταβάλλουν ακέραιο εκ προοιμίου το συνολικό ποσό, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον υπ. ΥΠΕΘΟ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Πρατηριούχων Ελλάδος (ΠΟΠΕΚ) με σημερινή επιστολή της προς τον υπ. Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ζητούν επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, απαριθμώντας τα σχετικά πλεονεκτήματα τόσο για τους καταναλωτές και ειδικά τις πλέον αδύναμες εισοδηματικά ομάδες, όσο και για την οικονομία.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Κύριε Υπουργέ,
Με την έναρξη της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης σε λίγες ημέρες πλέον, επαναφέρουμε την περσινή δίκαιη πρότασή μας, ζητώντας εκ νέου το φετινό προϋπολογισθέν ποσό της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης να δοθεί επιτέλους απευθείας στην αντλία.
Κατά την προηγούμενη περίοδο διακίνησης, η Κυβέρνηση διέθεσε για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 73.400.000 ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα 237 εκατομμύρια ευρώ, με λογική συνέπεια να υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να ελαφρυνθούν οι ταλαιπωρημένοι και υπερφορολογημένοι (ιδιώτες και επιχειρήσεις) καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης.
Η έκπτωση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, συγκεντρώνει τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα.
- Ελαφρύνει και ανακουφίζει άμεσα τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, που έχουν πραγματικά ανάγκη και αδυνατούν να καταβάλλουν ακέραιο εκ προοιμίου το συνολικό ποσό αγοράς θέρμανσης και όχι εκείνους (αρκετούς) που αυτοβαφτίζονται «οικονομικά αδύναμοι» προκειμένου να εκμεταλλευτούν την λήψη επιδόματος. Επίσης εξαλείφει άλλα παράνομα και διόλου αμελητέα παρελκόμενα στην διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως είναι το εμπόριο επιδόματος.
- Οι καταναλωτές, πληρώνοντας άμεσα φτηνότερα το καύσιμο μπορούν να προμηθευτούν μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να πετύχουν καλύτερη τιμή, χωρίς να δεινοπαθούν υπολογίζοντας το στενό οικονομικό περιθώριο, που τους περιορίζει να αγοράζουν πετρέλαιο με το σταγονόμετρο.
- Οι πρατηριούχοι χρειάζονται 20% μειωμένα κεφάλαια, ήτοι λιγότερο χρηματοοικονομικό κόστος.
- Η φθηνή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάντα μειώνει το εύρος της καύσης ξυλείας και άλλων παραγώγων της με τα αυτονόητα οικολογικά και υγειονομικά αποτελέσματα.
- Η μείωση της τιμής έχει θετική επίπτωση στον πληθωρισμό του κράτους αλλά και στο παραγωγικό κόστος των επιχειρήσεων, που συμπαρασύρει όλη την αγορά.
- Με τα σημερινά δεδομένα η τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης για τις αστικές περιοχές θα πλησίαζε τα 0,90 ευρώ το λίτρο.
- Δεν επιβαρύνεται επί πλέον ο προϋπολογισμός.
- Καταργεί στην πράξη την αχρείαστη πλατφόρμα «Ήφαιστος» μειώνοντας το γραφειοκρατικό κόστος διαχείρισης του εν λόγω συστήματος καταχώρησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης τόσο για το κράτος όσο και για τον έμπορο, η οποία μάλιστα ανοίγει ετεροχρονισμένα, προκαλώντας το άγχος των καταναλωτών και των λογιστών να προβούν σε την αίτηση με τις κλασικές και μη εξαιρετέες αστοχίες.
- Η χαμηλή τιμή του καυσίμου θα μειώσει το κόστος της τραπεζικής προμήθειας που καταβάλλουν οι έμποροι περίπου κατά 20%. Το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν λιγότερο οι έμποροι για τραπεζικές προμήθειες ξεπερνά το 1.700.000 ευρώ.
Η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης κατευθείαν στην αντλία αποτελεί ένα μέτρο που θα ωφελήσει τον πολίτη, χωρίς ταλαιπωρία, να εφοδιαστεί το είδος θέρμανσης που επιθυμεί και όχι αυτό που αναγκάστηκε να επιλέξει λόγω οικονομικής αδυναμίας , θέτοντας εξ ανάγκης σε κίνδυνο την υγεία του».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πληρώνονται τα επιδόματα Ιουλίου από τον ΟΠΕΚΑ σε πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους
- Πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί στην εποχή της ΑΙ με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς
- Μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο σε Γαλλία και Ισπανία
- Rheinmetall: Άλμα 70% στα έσοδα και κέρδη πάνω από τις προβλέψεις στο β’ τρίμηνο
- Στο “κόκκινο” μισή η Ελλάδα την Πέμπτη με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς
- Η Gucci «απογειώνει» την Kering: Ράλι 12% μετά την αναπάντεχη αντοχή των πωλήσεων
- Παπασταύρου: “Αναγκαία η μεταρρύθμιση για ασφαλές και ποιοτικό νερό για όλους”
- Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στον Άγιο Δημήτριο Μεσσηνίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








