Τουρισμός

Πρόεδρος Ξενοδόχων: Βιώσιμη φιλοξενία και ρυθμιστικό πλαίσιο τα μεγάλα στοιχήματα του τουρισμού

Financialreport.gr

"Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και να μην αντιγράφουν άλλα μοντέλα"

Την αισιοδοξία του για την πορεία της τουριστικής κίνησης το 2025, παρά το κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και πρόεδρος της HOTREC, Αλέξανδρος Βασιλικός, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές της σεζόν του 2025 στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εν μέσω πληθωρισμού, ακριβών μεταφορών, πολέμων και οικονομικών προκλήσεων, ο κ. Βασιλικός αναγνώρισε τις δυσκολίες αλλά σημείωσε πως «εξακολουθούμε να βλέπουμε μια υψηλή τουριστική ζήτηση».

Ωστόσο, προειδοποίησε πως αυτή η τάση «δεν πρέπει να μας καθησυχάζει», καθώς η ζήτηση μπορεί να επηρεαστεί, ιδίως αν συνεχιστεί η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος και υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε βασικές αγορές, όπως η γερμανική. Πάντως, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής «δεν έχουμε ανησυχητικά σημάδια σε επίπεδο προκρατήσεων και αεροπορικών slots για την Ελλάδα», τονίζοντας όμως την ανάγκη για ποιοτική και όχι μόνο ποσοτική ανάλυση και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Αναφορικά με τον κεντρικό πυρήνα αυτής της στρατηγικής, ο πρόεδρος του ΞΕΕ υποστήριξε πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της «αυθεντικότητας», που βασίζεται στην κουλτούρα, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη γαστρονομία και την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή.

Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και να μην αντιγράφουν άλλα μοντέλα. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για αναβάθμιση υποδομών, όπως τα λιμάνια, φέρνοντας ως παράδειγμα την αδυναμία εφοδιασμού σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων με LNG στα ελληνικά λιμάνια.

Σχετικά με το στοίχημα της βιωσιμότητας για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Βασιλικός ανέφερε πως γίνονται σημαντικά βήματα, όπως η υιοθέτηση της πρότασης του ΞΕΕ για κατάταξη ξενοδοχείων με κριτήρια βιωσιμότητας.

Επισήμανε την ανάγκη τα χρηματοδοτικά εργαλεία να στηρίξουν, ιδίως τις μικρές επιχειρήσεις, στην πράσινη και τεχνολογική μετάβαση. Προειδοποίησε, όμως, ότι τα ξενοδοχεία δεν πρέπει να είναι «νησίδες βιωσιμότητας» και πως απαιτείται αντίστοιχη πρόοδος στις τοπικές υποδομές και συνεργασία όλων των φορέων.

Κληθείς να σχολιάσει το τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη σύνδεσή τους με το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Βασιλικός το χαρακτήρισε «τοπίο στην ομίχλη». Αν και αναγνώρισε κάποια βήματα από την κυβέρνηση, τόνισε πως «εξακολουθούμε να παραμένουμε η μόνη δυτική χώρα που δεν έχει επί της ουσίας ρυθμιστικό πλαίσιο», με αποτέλεσμα «καταστροφικές συνέπειες» για την κοινωνία και την ταυτότητα των προορισμών.

Συνέδεσε άμεσα την έλλειψη 200.000 σπιτιών από την αγορά με την ύπαρξη πάνω από 300.000 ακινήτων μόνο στην πλατφόρμα της Airbnb, καλώντας για λύσεις βασισμένες στη «βιώσιμη προοπτική και την κοινή λογική» και όχι σε μετρήσεις αφίξεων που αγνοούν τη φέρουσα ικανότητα και την πτώση της μέσης δαπάνης.

Τέλος, όσον αφορά την εντεινόμενη συζήτηση για τον υπερτουρισμό, ο πρόεδρος του ΞΕΕ υποστήριξε ότι αντί για ταμπέλες, πρέπει να εστιάσουμε στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων, όπως η ανεπάρκεια υποδομών σε κάποιους προορισμούς.

Έθεσε το ερώτημα του καθορισμού ορίων, π.χ. για τον αριθμό των ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση ανά περιοχή, και υπογράμμισε την κρισιμότητα του χωροταξικού σχεδιασμού. Κατέληξε λέγοντας πως το μέλλον της φιλοξενίας, που δημιουργεί αξία για όλους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα και την προστασία της ταυτότητας των προορισμών, ώστε να ανθίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu