Η απαίτηση της ΕΕ οι τράπεζες να εκδίδουν χρέος για να καλύψουν τα κεφάλαιά τους σε μια κρίση συνιστά μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους ομίλους από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, δήλωσε η τραπεζική εποπτική αρχή του μπλοκ (EBA).
Αφού οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να διασώσουν τράπεζες στην παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι τελευταίες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες για κεφάλαια, γνωστές ως MREL, θυμίζει το Reuters.
Από τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο, το κόστος έκδοσης MREL έχει αυξηθεί απότομα καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό αναγκάζει τις τράπεζες να προσφέρουν ακόμη υψηλότερο επιτόκιο στους αγοραστές των τίτλων.
Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση εξέτασε τον αντίκτυπο του MREL στην κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι «διαχειρίσιμο» συνολικά. «Ωστόσο, το κόστος είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο για ορισμένες ομάδες τραπεζών και ορισμένες περιοχές, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις», αναφέρει η EBA στην έκθεσή της, ξεχωρίζοντας την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, χωρίς να κατονομάζει μεμονωμένους δανειστές.
Για πολλές από τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις αυτό είναι αποτέλεσμα ευρύτερων ζητημάτων κερδοφορίας, αντί για τα υψηλότερα επιτόκια που καθιστούν τα MREL πιο δαπανηρά, πρόσθεσε η EBA.
Από τα τέλη του 2021, μόνο 23 από τις 70 τράπεζες που αντιμετώπιζαν έλλειμμα δεν είχαν καταφέρει να αυξήσουν το απόθεμά τους MREL κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τον αριθμό να μειώνεται περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Η έκθεσή μας δείχνει ότι το MREL δεν είναι ο κύριος κινητήριος παράγοντας στην κερδοφορία των περισσότερων τραπεζών και αναμένουμε ότι οι περισσότερες θα εκπληρώσουν την απαίτηση έως τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής της EBA, Thibault Godbillon.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Habemus papam»: Νέος Ποντίφικας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ – Θα είναι ο Πάπας Λέων ο 14ος
- Αυτοψία Δήμα στον ΒΟΑΚ: «Τα πρώτα τμήματα κατασκευάζονται ήδη»
- Συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας για το εμπόριο – Οι βασικοί όροι – Τραμπ: «Είναι εξαιρετική και οριστική»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη ο Stoxx 600, απώλειες ο FTSE 100 λόγω deal Βρετανίας – ΗΠΑ
- Υλοποιήθηκε η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της Βουλής από την Cosmote Telekom – Η παρουσίαση
- Reuters: ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν την αποκατάσταση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
- ElvalHalcor: Έβδομη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού
- ΕΕ: Σε ποιους κλάδους τίθενται υποχρεωτικοί έλεγχοι στις ξένες επενδύσεις
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις