Τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων ενδέχεται να μη βρουν τον δρόμο προς την αγορά αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Τετάρτη (ΙΕΑ), καθώς οι κυρώσεις επιβαρύνουν και οι αγοραστές καθυστερούν.
Στη σκιά των εξελίξεων και με δεδομένο πως παρότι ο ενεργειακός κλάδος έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, πολλοί αποφεύγουν να κλείνουν συμφωνίες με Ρώσους, ο ΙΕΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο του μεγαλύτερο σοκ προσφοράς εδώ και μια γενιά!
«Εκτιμούμε μείωση των συνολικών εξαγωγών κατά 2,5 εκατ. bpd, εκ των οποίων το αργό αντιπροσωπεύει 1,5 εκατ. bpd και τα προϊόντα 1 εκατ. bpd», ανέφερε η IEA στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο.
Επιπλέον, προέβλεψε χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση στη Ρωσία για προϊόντα πετρελαίου. «Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να βαθύνουν, εάν επιταχυνθούν οι περιορισμοί», ανέφερε.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί για σοκ προσφοράς στην αγορά πετρελαίου και μειώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2022 κατά 950.000 bpd σε 2,1 εκατ. bpd για μέσο όρο 99,7 εκατ. bpd. Μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. bpd έως το τέλος του 2022.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων
- Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Επιχειρείται η χειραγώγηση και ο επηρεασμός έξωθεν της Δικαιοσύνης
- Η Μαρίνα Σπυριδάκη στην Παπαστράτος αναλαμβάνει καθήκοντα Director Public Affairs
- ΟΔΔΗΧ: Στο 3,26% η απόδοση στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου
- Παρέμβαση πατέρα θύματος Τεμπών: Ο σεβασμός κερδίζεται κύριοι δικαστές!
- Αίτημα-ρουσφέτι για γενικευμένη παράταση των ισολογισμών από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου
- Eurostat: Στο 2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο – Στο 3,1% στην Ελλάδα
- Vodafone: Η ψηφιακή ένταξη, κλειδί για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος 1,3 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις