Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει συνολικά σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν ωθεί τον πληθωρισμό υψηλότερα φέτος
“Κλειδωμένη” είναι η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο, σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει συνολικά σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν ωθεί τον πληθωρισμό υψηλότερα φέτος.
Όταν οι οικονομολόγοι ερωτήθηκαν τελευταία φορά, πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο, προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα παρέμενε αμέτοχη στη σύγκρουση χωρίς καμία αντίδραση.
Οι επενδυτές, ωστόσο, έχουν αρχίσει να προεξοφλούν πιο επιθετικές κινήσεις και αυτή τη στιγμή στοιχηματίζουν σε δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά.
Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και η επακόλουθη εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχουν φέρει την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να ανακόψει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη των 21 χωρών.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί μόλις κατά 0,9% φέτος — χαμηλότερα από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,2%, καθώς οι υψηλότερες τιμές ενέργειας επιβαρύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 1,3% το 2027 και στο 1,4% το 2028.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις για τα Στενά του Ορμούζ
- Στον ανακριτή η 46χρονη για τη φονική επίθεση στη Marfin
- “Ανάσα” Ιουνίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2026
- Στα κόκκινα η μισή χώρα λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς
- Digital Realty Hellas: Επενδύσεις και νέα ισχύς στα data centers – Το κόστος της ανάπτυξης και οι ενδοομιλικές συναλλαγές
- Σταθεροποιείται το γεν κοντά στο 160
- Νέο υψηλό διμήνου για τον χρυσό
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








