Μετά από 32 χρόνια αγαστής συνεργασίας, Gazprom και Προμηθέας Gas αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Η Gazprom Export, θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, αποχωρεί από την ελληνική εταιρεία. Το μερίδιό της, που ανέρχεται σε 50%, θα περάσει στον όμιλο Κοπελούζου, που διατηρεί το υπόλοιπο 50%.
_x000D_
Η επικύρωση της απόφασης αποεπένδυσης και οι λεπτομέρειες υλοποίησής της θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 27 Ιανουαρίου, στην έδρα της, τη Μόσχα. Για τη ρωσική εταιρεία θεωρείται λήξαν το θέμα της αποχώρησής της από την Προμηθέας Gas.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Η Προμηθέας Gas έφερνε στην ελληνική αγορά περί το 1 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου. Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η ποσότητα αυτή άρχισε να μειώνεται, για να φθάσει στα περίπου 500.000 κ.μ. Από αυτά, περί τα 400.000 κ.μ. συμφωνήθηκε το 2022 μεταξύ Gazprom-Προμηθέας Gas-ΔEΗ να τα προμηθεύεται η τελευταία απευθείας από τη Ρωσία. Υπογράφηκε, μάλιστα, και τριμερής συμφωνία. Έτσι, απέμειναν στην Προμηθέας Gas για διάθεση στην εγχώρια αγορά περί τα 100.000 κ.μ.
_x000D_
Παράλληλα, ο όμιλος Κοπελούζου είχε αρχίσει να στρέφει το ενδιαφέρον του σε άλλες δραστηριότητες. Την κατασκευή των δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, μέσω των οποίων θα εξυπηρετείται και η διακίνηση αμερικανικού LNG, το ηλεκτρικό καλώδιο με την Αίγυπτο για την προμήθεια «πράσινης» ενέργειας και η συμμετοχή του στην κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, με συνεταίρους τη ΔEΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
_x000D_
Η Προμηθέας Gas θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρεία αερίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα παραμείνει κατά 100% στον έλεγχο του ομίλου Κοπελούζου, μετά την εξαγορά του ποσοστού της Gazprom Export. Σήμερα το 50% της εταιρείας ελέγχεται από την Πυρσός Συμμετοχών Α.Ε., σχήμα που ανήκει στον ελληνικό όμιλο. Το υφιστάμενο συμβόλαιό της με την Gazprom δεν θα ακυρωθεί, θα διατηρηθεί ως τη λήξη του, το 2027.
_x000D_
Σήμερα, μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom Export έχουν, επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας (περί τα 2 δισ. κ.μ.), η Mytilineos (για περίπου 1 δισ. κ.μ.) και εσχάτως και η ΔEΗ για 400.000 κ.μ.
_x000D_
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Προμηθέας Gas ιδρύθηκε το 1991, με ισότιμη συμμετοχή (50-50) Gazprom Export και ομίλου Κοπελούζου. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που έφερε το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, συνιστά είδηση το «βελούδινο διαζύγιο» των δύο εταίρων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Στα 5,46 ευρώ η ανώτατη τιμή της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Στόχευση στην αμυντική βιομηχανία (και) για τη Unisystems του ομίλου Quest – Διάψευση για Morris
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Qualco για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ σταματούν άμεσα τις επιθέσεις στους Χούθι, συνθηκολόγησαν
- Ευρωαγορές: Απώλειες για τον DAX μετά την εκλογή Μερτς – Έκανε το 16Χ16 ο FTSE 100
- Γερμανία: Άνοδος στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μετά την εκλογή Μερτς
- Στο Τέξας Παπασταύρου – Τσάφος για συναντήσεις με Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy
- Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μερτς: «Προσβλέπω στη συνεργασία μας»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις