Στο 0,5% υποχώρησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο χάρη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και των αεροπορικών εισιτηρίων
Σε τροχιά αποκλιμάκωσης εισήλθε ο πληθωρισμός στην Ελβετία τον Ιούνιο, καταγράφοντας κάμψη για πρώτη φορά μετά από ένα οκτάμηνο ανοδικών ή σταθερών τάσεων. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την προοδευτική ενσωμάτωση του μειωμένου ενεργειακού κόστους στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,5% σε ετήσια βάση, έναντι 0,6% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι πληθωριστικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις τιμές των νωπών λαχανικών, των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και των ενοικιάσεων οχημάτων εξισορροπήθηκαν από τη σημαντική υποχώρηση του κόστους στα αεροπορικά εισιτήρια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ.
Τέλος, ο δομικός πληθωρισμός —από τον οποίο εξαιρούνται οι παραδοσιακά ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων— διατηρήθηκε σταθερός στο 0,3%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με τα θαλάσσια πάρκα του Ερντογάν
- Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής
- Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Ανδρών του 2028
- Τερματίζεται η δοκιμή του volrustomig για τον καρκίνο του πνεύμονα
- Ο Ντάιμον προειδοποιεί για συνέπειες από αύξηση στη φορολογία των τραπεζών
- Μυστικό δίκτυο ρωσικών βάσεων με drones απειλεί το ΝΑΤΟ
- Συναγερμός στο Κορωπί για φωτιά στην Αργιθέα
- Ανοδικά το ευρώ απέναντι στο δολάριο με κέρδη 0,37 τοις εκατό
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








