Διεθνή

Πρωτοβουλία Βατικανού να λύσει το Ουκρανικό, στηρίζουν Τραμπ και Μελόνι

Financialreport.gr

Θετικός ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, αντίθετος ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, προϋποθέσεις βάζει το Βερολίνο

Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ αποφάσισε να στείλει άμεσα κάποια σαφή μηνύματα σε ό,τι αφορά τη γεμάτη εντάσεις διεθνή πραγματικότητα: έχει ανακοινώσει ότι η Αγία Έδρα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η πρόταση έγινε από τον ίδιο τον Ποντίφικα λίγες μέρες μετά την εκλογή του και επιβεβαιώθηκε χθες βράδυ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία, μετά από επαφές της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και σειρά Ευρωπαίων ηγετών, θέλησε να εξακριβώσει αν η Αγία Έδρα είναι έτοιμη να προσφέρει την ουσιαστική της αρωγή για την επίτευξη της ειρήνης.

Ο νέος Ποντίφικας είναι θετικός και θεωρείται βέβαιο ότι συζήτησε το όλο θέμα και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από δύο μέρες. Ο Βανς, μάλιστα, του παρέδωσε και κλειστή, ιδιόχειρη επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, είχε και συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αλλαγή στάσης της Αγίας Έδρας

Είναι σαφές ότι υπάρχουν, όμως, αρκετά εμπόδια. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Πάπας θα προσπαθήσει -ούτως ή άλλως- να επισκεφθεί το Κίεβο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό. Στην τελευταία ομιλία του προς τους πιστούς, αναφέρθηκε στις «δοκιμασίες του μαρτυρικού, ουκρανικού λαού».

Κάτι που δείχνει ότι η Αγία Έδρα διαχωρίζει με σαφήνεια ευθύνες και ρόλους και θεωρεί, έμμεσα, τη Ρωσία υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Πρόκειται, σε έναν βαθμό, για αλλαγή στάσης σε σχέση με το παρελθόν, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί και τη Μόσχα και είχε κατακρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί, επίσης, ότι Μόσχα και Πεκίνο έστειλαν χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντος.

Τραμπ και Μελόνι σύμφωνοι, αντίθετος ο Μακρόν

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη δυνατότητα διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών στο Βατικανό ως «φανταστική ιδέα», διότι «θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έντασης».

Και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί η Αγία Έδρα στο επίκεντρο των εξελίξεων. Διότι αυτό θα συνέβαλε στην αναβάθμιση και του ρόλου της Ιταλίας, βοηθώντας τη να βγει από τη σχετική απομόνωση των τελευταίων εβδομάδων.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη και έχει αντιπροτείνει ως έδρα μελλοντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τη Γενεύη της Ελβετίας.

Βερολίνο: Ναι υπό προϋποθέσεις

Ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα απαιτούσαν «πολύ εντατική προετοιμασία» και συμμετέχοντες πληρεξούσιους να διαπραγματευτούν εκεχειρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς.

«Είναι λίγο αυθαίρετο να μιλάμε για ημερομηνία ή για σχήματα» σε σχέση με μια ενδεχόμενη συνάντηση, υπογράμμισε ο Στέφαν Κορνέλιους κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Νομίζω ότι μετά την εμπειρία των τελευταίων δέκα ημερών και της Κωνσταντινούπολης, ξέρουμε ότι είναι πρωταρχικό να διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες και η αντιπροσωπεία, όποια κι αν είναι, να έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία», δήλωσε.

«Μια τέτοια συνάντηση απαιτεί πολύ εντατική προετοιμασία», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Οι διαπραγματεύσεις την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, οι πρώτες από το 2022, δεν κατέληξαν στην κατάπαυση του πυρός που πρότειναν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της, ενώ οι φονικές επιθέσεις συνεχίζονται επί του πεδίου.

Η Ρωσία έστειλε πάνω από την Ουκρανία τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή αριθμό ρεκόρ 270 μη επανδρωμένων αεροσκαφών με εκρηκτικά, σύμφωνα με το Κίεβο.

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu