Βρίσκει στήριξη από Δεξιά και Ακροδεξιά
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετωπίζει την πρόταση μομφής, που κατέθεσε η συμμαχία της αριστεράς στην Εθνοσυνέλευση. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ θα υπερασπιστεί την πρόταση μομφής, ο Μπαρνιέ θα του απαντήσει, πριν ακολουθήσει αντιπαράθεση που θα καταλήξει σε ψηφοφορία.
Καμία πιθανότητα επιτυχίας δεν έχει, όμως, αυτή η πρόταση. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, δεν θα υποστηρίξει πρόταση μομφής της Αριστεράς. Ως διαιτητής αριθμητικά στην Εθνοσυνέλευση, επιτρέπει στον Μπαρνιέ να συνεχίσει απερίσπαστα το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται να παρουσιάσει στις 10 Οκτωβρίου.
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αν δεν προβάλλει βέτο τώρα εναντίον της κυβέρνησης, ο Μπαρνιέ θα προσπαθήσει να επικυρώσει τον προϋπολογισμό του 2025 χρησιμοποιώντας το άρθρο 49.3 — δηλαδή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και άρα χωρις ψηφοφορία.
Καμία παράταξη δεν έχει συμφέρον να πέσει η τωρινή κυβέρνηση, που καλείται να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της Γαλλίας αναζητώντας 60 δισ. € σε έσοδα και μείωση δαπανών για το 2025.
Το χρέος της Γαλλίας αναμένεται στο 112% του ΑΕΠ, το κρατικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6% στα τέλη του 2024.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μεσολόγγι: Πέθανε η αγρότισσα που είχε δωρίσει ένα ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο
- Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη
- Conference League: Οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ στην κλήρωση της Δευτέρας 04/08
- Φρίκη: Ισραηλινός όμηρος της Χαμάς, αποστεωμένος, σκάβει τον τάφο του
- Γάζα: Εκατοντάδες παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατρική φροντίδα
- Πατσαλίδης (ΕΚΤ): Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης παρά τις γεωπολιτικές και εμπορικές προκλήσεις
- Ελβετία: Το λιώσιμο των παγετώνων απειλεί να εξαφανίσει χωριά των Αλπεων
- Κεντρική Μακεδονία: Πάνω από 600 παραβάσεις σε ελέγχους της τροχαίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις