Κυπριακό δικαστήριο διέταξε τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου CPIPG
Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ακινήτων στην Ευρώπη, ο CPIPG βρίσκεται αντιμέτωπος με εντολή δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων άνω των 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο μιας πολύπλοκης νομικής διαμάχης μεταξύ του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του Ράντοβαν Βίτεκ (Radovan Vítek) και δύο καταδικασμένων επενδυτών για ξέπλυμα χρήματος, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τον χρηματοδότησαν ιδιωτικά.
Ειδικότερα, κυπριακό δικαστήριο διέταξε τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου CPIPG, που είναι εισηγμένος στη Φρανκφούρτη και διοικείται από τον Τσέχο Ράντοβαν Βίτεκ. Τώρα ανώτερα στελέχη του ομίλου ετοιμάζουν σχέδια για τον διαχωρισμό περιουσιακών στοιχείων ύψους 537 εκατ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση υπέρ των δύο διαδίκων, των Τσέχων επενδυτών Μάρεκ Τσμέιλα (Marek Čmejla) και Γίρι Ντίβις (Jiří Diviš), νωρίτερα φέτος. Όμως, καθώς οι νομικές διαμάχες συνεχίζονται μέχρι τώρα δεν έχει εκτελεστεί.
Η νίκη των επενδυτών στο κυπριακό δικαστήριο αυξάνει την πιθανότητα να εκδικαστούν επιτέλους οι κεντρικές αξιώσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαφοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια σέρνεται μεταξύ των δικαστηρίων λόγω τεχνικών νομικών προκλήσεων.
Ο Τσμέιλα και ο Ντίβις καταδιώκουν ανεπιτυχώς την CPIPG και τον Βίτεκ στα δικαστήρια εδώ και αρκετά χρόνια. Ισχυρίζονται ότι ο δισεκατομμυριούχος εργολάβος τους εξαπάτησε από μια τεράστια αρχική επένδυση στον όμιλό του. Ο Βίτεκ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και οι υποθέσεις στην Τσεχία, το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ έχουν όλες απορριφθεί.
Ο Βίτεκ, κύριος μέτοχος της CPIPG, κάτοικος Ελβετίας, έχτισε την αυτοκρατορία του μέσω μιας σειράς τολμηρών και μερικές φορές επιθετικών εξαγορών, εκμεταλλευόμενος εταιρείες ακινήτων σε χαμηλές τιμές, όπου συχνά χρησιμοποιούσε πολύπλοκες χρηματοοικονομικές δομές για να εξασφαλίσει τον έλεγχο.
Στην αίτηση για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι FT, οι Τσμέιλα και Ντίβις ισχυρίστηκαν ότι μια πολύπλοκη σειρά εταιρικών «κελυφών» και καταπιστευμάτων παραποιήθηκαν για να τους αποκλείσει την πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία ακινήτων στα οποία είχαν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας. Ο Βίτεκ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε μυστική συμφωνία με τους δύο.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης των επενδυτών βρίσκεται η κατηγορία ότι η «εταιρική σχέση» με τον Βίτεκ δημιουργήθηκε μυστικά, διότι, ως καταδικασμένοι για ξέπλυμα χρήματος, τόσο οι ίδιοι όσο και ο μεγιστάνας των ακινήτων θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε δημόσια γνωστή επένδυση θα μπορούσε να έχει επιζήμια επίδραση στην πρόσβαση του ομίλου σε μελλοντικές πηγές κεφαλαίων και τραπεζικών υπηρεσιών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μουζάκης: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι 5 εκατ. ευρώ
- Γαλλία: Ο Φρανσουά Μπαϊρού νέος πρωθυπουργός – Θρίλερ με την απόφαση Μακρόν
- ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Συνεχίστηκαν για 6η εβδομάδα οι δράσεις προσφοράς
- Σταϊκούρας: Παρουσίασε το ν/σ για το νέο σιδηρόδρομο, χωρίς ίχνος απολογισμού των πεπραγμένων του…
- ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα πιστοποίησης αποφοίτων των ΠΕΠΑΣ Μαθητείας
- ΚΥΣΕΑ για Συρία: Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση και ξεκινάει την επιστροφή προσφύγων
- Kοινωνική δράση της AKTOR Ρουμανίας: Δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται
- Douleutaras: Εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ για το spin off του, την Piney
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις