Επιχειρήσεις

Πτώχευση του tour operator FTI: Παρέμβαση στήριξης ζητούν οι εργαζόμενοι από το υπ. Εργασίας

«Περίπου 250 εργαζόμενοι σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, βρίσκονται εγκλωβισμένοι», αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο

«Η χρεοκοπία του γερμανικού ομίλου FTI, τρίτου μεγαλύτερου Τour Οperator στην Ευρώπη, συμπαρασύρει θυγατρικές του ομίλου ανά τον κόσμο, όπως η Meeting Point Hellas στη χώρα μας, που έχει δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά».

Τα παραπάνω αναφέρει επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο σε επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας άμεσα τριμερή συνάντηση προσκαλώντας και τους εκπροσώπους της εταιρείας, καθώς και τους νομικούς συμβούλους των εργαζομένων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα (π.χ. ειδικής οικονομικής ενίσχυσης, ασφαλιστική κάλυψη για τους εποχικούς εργαζόμενους, αποζημιώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους και διασφάλιση θέσεων εργασίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δρόμο των δικαστηρίων παίρνουν τα ελληνικά ξενοδοχεία κατά της FTI

Πρώτη έκδοση προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών - Αρνητική καθαρή θέση 20 εκατ. ευρώ είχε η εταιρεία διαχείρισης στην τελευταία λογιστική κατάσταση

«Περίπου 250 εργαζόμενοι της εταιρείας που απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς ναι μεν διατηρούν ενεργή εργασιακή σχέση ακόμα, αλλά δεν μπορούν να αναζητήσουν και αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους», προσθέτει.

«Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να αναλάβετε άμεσα πολιτική και ενδεχομένως νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα που επηρεάζονται από την αιφνίδια χρεοκοπία του Γερμανικού κολοσσού».

Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

«Θέμα: “Αίτημα ανάληψης πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους εργαζόμενους της FTI στην Ελλάδα”

Κυρία Υπουργέ,

Μετά τη χρεοκοπία του FTI, του τρίτου μεγαλύτερου Τour Οperator στην Ευρώπη, η τύχη εκατοντάδων εργαζομένων στη χώρα μας βρίσκεται στον αέρα. Εκατοντάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που εργάζονται σε τουριστικά πρακτορεία εκφράζουν την έντονη και εύλογη ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Η χρεοκοπία του γερμανικού ομίλου που έχει έδρα το Μόναχο συμπαρασύρει θυγατρικές του ομίλου ανά τον κόσμο, όπως η Meeting Point Hellas στη χώρα μας, που έχει δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά.

Το σοκ για τους εργαζόμενους είναι μεγάλο γιατί πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, είχε γίνει γνωστό ότι μπήκε νέος επενδυτής, το αμερικανικό fund Certares, οπότε επικράτησε η αίσθηση πως θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ζητήματα που συνέχιζε να αντιμετωπίζει η εταιρεία, μολονότι εν μέσω Covid είχε λάβει ενισχυμένη κρατική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περίπου 250 εργαζόμενοι της εταιρείας που απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς ναι μεν διατηρούν ενεργή εργασιακή σχέση ακόμα, αλλά δεν μπορούν να αναζητήσουν και αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους.

Παράλληλα όμως η πτώχευση του ομίλου επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους, όπως τους ξεναγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν άμεση ή/και αποκλειστική συνεργασία με τον FTI και οι οποίες με τη σειρά τους απασχολούν εργαζόμενους – μέλη μας.

Το τραγικό είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες.

Οπότε υπάρχουν ερωτήματα και για το αν και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, αλλά και για το τι θα γίνει με τους εποχικούς εργαζόμενους στους οποίους βασίζεται κυρίως η εταιρεία. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν, οπότε ακόμη δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να λάβουν ταμείο ανεργίας.

Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν οι εργαζόμενοι θα καταφέρουν να βρουν δουλειά το φετινό καλοκαίρι όταν οι σχετικές συμφωνίες κλείνουν ήδη από τον χειμώνα και η εργασιακή τους σχέση με την εργοδότρια εταιρεία παραμένει ενεργή.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να αναλάβετε άμεσα πολιτική και ενδεχομένως νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα που επηρεάζονται από την αιφνίδια χρεοκοπία του Γερμανικού κολοσσού.

Σας καλούμε να ορίσετε άμεσα τριμερή συνάντηση μαζί μας στο Υπουργείο Εργασίας, προσκαλώντας και τους εκπροσώπους της εταιρείας, καθώς και τους νομικούς συμβούλους των εργαζομένων, προκειμένου να χορηγηθεί αναλυτική πληροφόρηση από την εργοδοτική πλευρά για την κατάσταση και να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων ενίσχυσης των εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα (π.χ. ειδικής οικονομικής ενίσχυσης, ασφαλιστική κάλυψη για τους εποχικούς εργαζόμενους, αποζημιώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους και διασφάλιση θέσεων εργασίας)».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu