Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, σημείωσε πτώση 1%
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν πτώση στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν την ανάληψη κινδύνων στην αρχή μιας εβδομάδας γεμάτης σημαντικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και δημοσιεύσεις στοιχείων.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, σημείωσε πτώση 1%, με επικεφαλής την πτώση κατά 2,7% των μετοχών της Νότιας Κορέας, μιας από τις αγορές με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο φέτος.
«Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα συναλλαγών για το 2025, πριν πολλοί κλείσουν τα βιβλία τους και κλείσουν τη χρονιά», δήλωσε ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας της Pepperstone Group στη Μελβούρνη.
«Κάποιοι θα το έχουν ήδη κάνει», πρόσθεσε.
«Υπάρχει η υποψία ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα μειωθούν αυτή την εβδομάδα σε σχέση με το συνηθισμένο, αλλά θα παραμείνουν επαρκείς για να λειτουργήσουν χωρίς να επηρεάσουν υπερβολικά τις τιμές, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν σημαντικά».
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που θα λάβουν αποφάσεις αυτή την εβδομάδα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να προχωρήσει σε αντίστοιχη μείωση στο 3,75%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως και η Riksbank της Σουηδίας και η Norges Bank της Νορβηγίας.
Οι επενδυτές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα οικονομικά στοιχεία που καθυστέρησαν λόγω του κλεισίματος της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για την απασχόληση του Νοεμβρίου και του μηνιαίου δείκτη τιμών καταναλωτή.
Σε σχέση με το κινεζικό γιουάν που διαπραγματεύεται στο εξωτερικό, το αμερικανικό δολάριο παρέμεινε σταθερό στα 7,0532 γιουάν, κυμαινόμενο γύρω από το ισχυρότερο επίπεδό του σε περισσότερο από ένα χρόνο, μετά την περαιτέρω επιβράδυνση της παραγωγικής δραστηριότητας των εργοστασίων και των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο.
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών συνέχισαν να μειώνονται τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη της ζήτησης παραμένει αβέβαιη, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σταθεροποίηση του τομέα.
Η China Vanke, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει δεύτερη συνάντηση των ομολογιούχων, αφού η κρατική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση των ομολογιούχων για την παράταση κατά ένα έτος της πληρωμής ομολόγων που λήγουν τη Δευτέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών και ανανεώνοντας τις ανησυχίες για τον κρίση που πλήττει τον τομέα των ακινήτων.
«Υπάρχει η υποψία ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα μειωθούν αυτή την εβδομάδα σε σχέση με το συνηθισμένο, αλλά θα παραμείνουν επαρκείς για να λειτουργήσει το μέγεθος χωρίς υπερβολική μεταβολή των τιμών, αλλά θα μειωθούν σημαντικά την επόμενη εβδομάδα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16/12 με τη συμμετοχή της ΠΟΕ-ΟΤΑ
- Allwyn: Προχώρησε σε νέα αγορά μετοχών του ΟΠΑΠ
- Πιο αυστηρά μέτρα για τις εισαγωγές δεμάτων ζητά η ΕΣΕΕ – Όχι επαρκές το προσωρινό τέλος των 3 ευρώ
- Δασμοί και ανταγωνισμός χτύπησαν την iRobot που παράγει τις γνωστές και στην Ελλάδα, σκούπες Roomba
- Ολοκληρώθηκε η συμφωνία ΙΚΤΙΝΟΣ – CBE Capital για το ακίνητο στον Ορμο Σητείας
- Αύξηση 11,9% σε παραγωγή και πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα στο ενδεκάμηνο
- Αποθέωση Παυλίδη από τον Μουρίνιο για το χατ τρικ εναντίον της Μορεϊρένσε (4-0)
- ΗΠΑ: Nεκροί o σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του στην κατοικία τους στο Λος Αντζελες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








