Ο ιαπωνικός Nikkei ξεκίνησε υψηλότερα, αλλά σύντομα έπεσε 0,2%
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη στιγμή για το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και τα αποτελέσματα των κερδών απειλούσαν να δοκιμάσουν τις εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ιαπωνικός Nikkei ξεκίνησε υψηλότερα, αλλά σύντομα έπεσε 0,2%, ενώ το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας ήταν σχεδόν αμετάβλητο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,1%, ενώ οι κινεζικές blue chips σημείωσαν πτώση 0,8% μετά τα μικτά στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 και DAX υποχώρησαν κατά 0,1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE σημείωσαν πτώση 0,3%.
Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ανέκαμψε στο 0,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, αλλά εξακολούθησε να σημειώνει πτώση για τον μήνα αυτό, ενώ οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σε κατάσταση αποπληθωρισμού.
Με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία να παραμένουν παγωμένα υπό το βλέμμα της Fed, την προσοχή τράβηξε η ξαφνική πτώση του ιαπωνικού γεν και η συνεχιζόμενη ραγδαία άνοδος των τιμών του αργύρου, με τα δύο να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.
Η αγορά μελλοντικών συμβολαίων, τουλάχιστον, είναι σίγουρη ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο του σημείου, στο 3,50-3,75% αργότερα σήμερα, εκτιμώντας την πιθανότητα σε 89%.
Ωστόσο, υποθέτει επίσης ότι η καθοδήγηση θα είναι επιθετική, υποδηλώνοντας μόλις 21% πιθανότητα για κίνηση τον Ιανουάριο.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσες προβλέψεις «dot plot» από τα μέλη της Fed προβλέπουν μία, δύο ή καμία μείωση το επόμενο έτος.
Οι αναλυτές υποψιάζονται επίσης ότι τουλάχιστον δύο από τους 12 ψηφοφόρους θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με τη χαλάρωση, θέτοντας τον πρόεδρο Jerome Powell σε δύσκολη θέση.
«Ο Powell πιθανότατα θα μεταφέρει το μήνυμα ότι ο πήχης για μελλοντικές μειώσεις έχει ανέβει και θα εξηγήσει γιατί ορισμένοι συμμετέχοντες αντιτάχθηκαν σε μια μείωση», έγραψε ο David Mericle, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ.
«Ωστόσο, η Fed δεν μπορεί να περιορίσει υπερβολικά τις επιλογές της — ειδικά σε μια περίοδο που έχουμε δύο εκθέσεις για την απασχόληση που δεν είναι ενημερωμένες — επειδή μια μείωση τον Ιανουάριο θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλη».
Η έκθεση για τις μισθοδοσίες του Νοεμβρίου έχει αναβληθεί για τις 16 Δεκεμβρίου λόγω του κλεισίματος της κυβέρνησης, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιευθούν δύο ημέρες αργότερα.
Οι αγορές χρέους θα μπορούσαν να εκπλαγούν ευχάριστα αν οι αναλυτές της BofA έχουν δίκιο και η Fed ανακοινώσει σχέδια για την αγορά ομολόγων του Δημοσίου από τον Ιανουάριο, προκειμένου να αποτρέψει την έλλειψη ρευστότητας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Aktor: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ – Υπερκάλυψη 3,4 φορές στην αύξηση κεφαλαίου
- Τραμπ στο Axios: Είμαι έτοιμος για «ισχυρή στρατιωτική δράση» εάν αποτύχουν οι συνομιλίες με το Ιράν
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ 57,777,778 ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με ώθηση από την αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο – Πτώση 8,7% για ASML
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΕΩΝ, ΚΟΙΝΩΝ, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΨΗΦΟΥ ΑΥΛΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ «ΑΚTOR ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»
- Bally’s Intralot: Νέα χρηματοδότηση 261,78 εκατ. λιρών για εξαγορές και αναχρηματοδότηση
- Η Amazon ζητά έγκριση για την εκτόξευση 5.105 δορυφόρων απευθείας σύνδεσης με κινητά
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







