Ο ιαπωνικός Nikkei, υποχώρησε 1,3%, αλλά παρέμεινε σχεδόν 5% υψηλότερα για την εβδομάδα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους στον τομέα της τεχνολογίας έπληξαν εταιρείες όπως η Apple, οδηγώντας τους επενδυτές σε ομόλογα ασφαλούς καταφυγίου εν όψει των σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Η πτώση επεκτάθηκε και σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple, η οποία σημείωσε πτώση 5%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν οι δραστικοί δασμοί «Liberation Day» του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τρόμαξαν τις αγορές.
Οι εταιρείες μεταφορών επίσης επηρεάστηκαν από τις ανησυχίες σχετικά με την αναστάτωση που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη.
«Η επικρατούσα τάση στις αγορές είναι η στροφή προς πιο αμυντικούς τομείς της αγοράς μετοχών και εταιρείες με σταθερά, λιγότερο κυκλικά και πιο προβλέψιμα κέρδη», δήλωσε ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας της Pepperstone.
«Είναι σαφές ότι οι επενδυτές βλέπουν τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) μέσα από ένα νέο πρίσμα, προσπαθώντας να αποτιμήσουν ένα μέλλον που φαίνεται πιο αβέβαιο και δομικά αναστατωτικό από ό,τι στο παρελθόν».
Την Παρασκευή, ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, υποχώρησε 1,1%, περιορίζοντας τα κέρδη της εβδομάδας στο 3,7%.
Ο ιαπωνικός Nikkei, υποχώρησε 1,3%, αλλά παρέμεινε σχεδόν 5% υψηλότερα για την εβδομάδα.
Οι κινεζικές blue chips, υποχώρησαν 0,9%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, υποχώρησε 2,1%.
Η ευρεία πώληση μετοχών ώθησε τους αγοραστές προς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να πέφτει κατά 7 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μεγαλύτερη πτώση από τις 10 Οκτωβρίου.
Παραμένει σταθερή στις αρχές της Παρασκευής στο 4,1134%.
Η πολύ ισχυρή δημοπρασία των 30ετών ομολόγων συνέβαλε στη μείωση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων.
Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 8,5 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στο 4,728%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου.
Στις αγορές συναλλάγματος, τα ευαίσθητα στον κίνδυνο δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σημείωσαν πτώση.
Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,2% στα 0,7071 δολάρια, έχοντας χάσει 0,5% κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε κατά 0,1% στα 0,6029 δολάρια, μετά από πτώση 0,3% κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα πολύτιμα μέταλλα προσπάθησαν να ανακάμψουν από τις βαριές απώλειες. Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 1,3% στα 4.984 δολάρια την ουγγιά, μετά από απώλειες άνω του 3% την Πέμπτη, ενώ το ασήμι ανέβηκε κατά 2,5% στα 77,0 δολάρια την ουγγιά, έχοντας υποχωρήσει κατά 10% κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να πέφτουν μετά από απότομη πτώση 3% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το AP ανέφερε ότι ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ αποστέλλεται από την Καραϊβική στη Μέση Ανατολή, καθώς οι εντάσεις με το Ιράν κλιμακώνονται.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 0,3% στα 62,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 0,2% στα 67,37 δολάρια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι ΗΠΑ και η Κίνα ξεκινούν νέες εμπορικές συνομιλίες στο Παρίσι
- Financial Times: Εξτρα έσοδα 63 δισ. δολάρια θα φέρει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
- Νέος καταιγισμός ισραηλινών επιθέσεων κατά του Ιράν και του Λιβάνου
- Το Ιράν καλεί τις χώρες να αποφύγουν ενέργειες κλιμάκωσης του πολέμου
- Ζελένσκι: «Μας εκβιάζουν για το ρωσικό πετρέλαιο»
- Έκρηξη στο πλήθος των νεαρών καπνιστών: Πάνω από 1 στους 2 δεκαεξάρηδες έχουν δοκιμάσει τσιγάρο
- Πρόκριμα του εκλογικού 2027 οι δημοτικές κάλπες στη Γαλλία
- Μητσοτάκης για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Μήνυμα για δημοσιονομική σταθερότητα και άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








