Μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου εισηγείται η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Οι πρωτοβουλίες παρουσιάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 16 τρέχοντος, και σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά περιλαμβάνουν:
_x000D_
Την κατάργηση της πάγιας χρέωσης.
_x000D_
Την παροχή και τιμολογίων με σταθερή χρέωση πέρα από εκείνα που περιλαμβάνουν ρήτρες και αναπροσαρμογές ανάλογα με την διακύμανση των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας.
_x000D_
Την θέσπιση ορίου 30 % στην διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής.
_x000D_
Την κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από έναν προμηθευτή, πριν λήξει το συμβόλαιο.
_x000D_
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα οπότε πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση της αρχής με τους εκπροσώπους των προμηθευτών. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι τιμολόγια χωρίς πάγιο και ρήτρες διακύμανσης προσφέρονται ήδη στην αγορά ενώ εξέφρασαν την αντίθεση τους με την θέσπιση ορίου στην προσαύξηση των τιμολογίων με το αιτιολογικό ότι θα πλήξει τον ανταγωνισμό.
_x000D_
Η διοίκηση της ΡΑΕ δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό.
_x000D_
Η πίεση στα τιμολόγια του ρεύματος είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου (βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής) και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που επιβαρύνουν κυρίως τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και τις μονάδες φυσικού αερίου. Στο διεθνές περιβάλλον προστίθεται και η μειωμένη παραγωγή των αιολικών πάρκων σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών όπως αυτές που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη χώρα μας.
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Volvo Trucks: Εφτασε τα 5.000 ηλεκτρικά φορτηγά παγκοσμίως
- ΗΠΑ: Στην Ουάσινγκτον ο Νετανιάχου – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα
- ΕΜΥ: Νέο έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα: Την Τρίτη 08/07 η πιο δύσκολη ημέρα
- Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Νέος πρόεδρος ο Ευάγγελος Μπακέλας
- Tesla: Βουτιά 8% η μετοχή, μετά την είδηση ότι ο Ελον Μασκ ιδρύει κόμμα
- Λευτέρης Παπαδημητρίου: Ο νέος CEO της BΟΧ ΝΟW Ελλάδας μιλά για την επόμενη μέρα στα last-mile logistics
- Τράπεζα Πειραιώς: Best Performing Bank στην Ελλάδα το 2025 από το περιοδικό The Banker
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,21%, στα 1,1726 δολάρια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις