Αγορές

Ράλι και ρεκόρ στις ασιατικές αγορές με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ρεκόρ σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, με τις αγορές να παρακολουθούν ταυτόχρονα την ένταση στη Μέση Ανατολή και τις κινήσεις της Ιαπωνίας για τη στήριξη του γεν

Οι ασιατικές αγορές βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η επιστροφή του ιαπωνικού Nikkei από αργία συνοδεύτηκε από ισχυρό άλμα σχεδόν 6%. Το ράλι τροφοδοτήθηκε από τη συνεχιζόμενη αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα ισχυρά αποτελέσματα τεχνολογικών εταιρειών, οδηγώντας ευρύτερους ασιατικούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η άνοδος δεν περιορίζεται στην Ιαπωνία. Ο Nikkei έχει ενισχυθεί περίπου 25% από την αρχή του έτους, όμως εξακολουθεί να υπολείπεται του νοτιοκορεατικού KOSPI, ο οποίος καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο περίπου 75% το 2026. Η Ταϊβάν ακολουθεί επίσης δυναμικά, με τα τοπικά χρηματιστήρια να έχουν κερδίσει περίπου 45%. Σε σύγκριση, ο Nasdaq έχει ανέβει περίπου 11% και ο S&P 500 σχεδόν 8%, γεγονός που δείχνει ότι φέτος η ασιατική αγορά αποτυπώνει πιο έντονα την ευφορία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Κεντρικό ρόλο στο ράλι έχουν οι εταιρείες ημιαγωγών και μνήμης. Η Samsung Electronics ξεπέρασε το όριο του 1 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία, ακολουθώντας την TSMC στο λεγόμενο «κλαμπ του τρισεκατομμυρίου». Η ζήτηση για μνήμες υψηλής απόδοσης, απαραίτητες για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, έχει δημιουργήσει συνθήκες έλλειψης στην αγορά και έχει εκτοξεύσει τις μετοχές εταιρειών όπως η Samsung και η SK Hynix.
Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αγορά συναλλάγματος. Το γεν κινήθηκε γύρω στα 156,35 ανά δολάριο, με τους traders να παραμένουν σε επιφυλακή μετά από απότομες κινήσεις των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, η Ιαπωνία ενδέχεται να δαπάνησε περίπου 35 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα για να στηρίξει το νόμισμά της, ενώ Ιάπωνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στη συχνότητα πιθανών παρεμβάσεων.
Στη Μέση Ανατολή η Τεχεράνη εξετάζει αμερικανική πρόταση ειρήνης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό της σύγκρουσης, χωρίς όμως να επιλύει πλήρως κρίσιμα ζητήματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η επαναλειτουργία των θαλάσσιων οδών στον Περσικό Κόλπο. Οι προσδοκίες για πιθανή συμφωνία πίεσαν τις τιμές του πετρελαίου, όμως αυτές παραμένουν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από εκείνα πριν από την έναρξη της κρίσης.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu