Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ήταν καλύτερο να έχει έρθει νωρίτερα, παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Suddeutsche Zeitung όπου ρωτήθηκε για τα οκτώ χρόνια της ελληνικής κρίσης. Εάν οι αποφάσεις για την Ελλάδα είχαν ληφθεί πιο γρήγορα, τότε θα είχαν σωθεί πολλά χρήματα, είπε, εξηγώντας πως “δεν είχαμε φανταστεί ότι θα ξέσπαγε κρίση τέτοιου μεγέθους”.
Σύμφωνα με τον Regling, ένα Grexit θα ήταν η πιο δαπανηρή επιλογή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές της. Ωστόσο, υπάρχει και διαφορετική οπτική σε αυτό: όταν μια χώρα ξεπερνά κάποια συγκεκριμένα όρια, πρέπει να δέχεται τις επιπτώσεις, είπε ο Regling αναφορικά με την πρόταση του Schaeuble για Grexit, την οποία χαρακτήρισε λάθος. “Ήταν καλό που που καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα, αλλά επίσης την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στη νομισματική ένωση, χάρη και στον ESM. Εάν δεν ήμασταν εκεί, εκτιμώ πως η Ευρώπη θα έδειχνε πολύ διαφορετική σήμερα”.
Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα θα μπορέσει μετά το πρόγραμμα στήριξης να σταθεί μόνη στα πόδια της, ο Ρέγκλινγκ είπε πως η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως την τελευταία 8ετία και στη διάρκεια των τριών προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, από το 2016 εμφανίζει μικρά πλεονάσματα. Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές και να αποπληρώσει τα δάνεια του ESM. Αυτό θα πάρει χρόνο, εξήγησε, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης της Γερμανίας του 1953 έγινε το 2010. “Κανείς δεν το πρόσεξε τότε -έτσι φαντάζομαι θα γίνει και με την Ελλάδα”.
Ξεχωριστά, ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, “ένα κληρονομικό πρόβλημα που πρέπει να εξαφανιστεί προτού συσταθεί το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων”. Κληθείς να σχολιάσει το γερμανικό σλόγκαν “όλοι θέλουν τα χρήματά μας”, ο αξιωματούχος είπε πως δεν υπάρχει ένωση μεταβιβάσεων και πως παρότι πολύς κόσμος πιστεύει ότι το μόνο που θέλουν οι άλλες χώρες είναι το γερμανικό χρήμα, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των δανείων διάσωσης του ESM.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χαμεϊνί και Πεζεσκιάν στο στόχαστρο των επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ
- Μενδώνη για τις 262 φωτογραφίες από την Καισαριανή: Είναι πλέον κτήμα του Ελληνικού Δημοσίου
- Aegean Airlines: Αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό και Ερμπίλ
- «Επιχείρηση Επική Οργή» ονόμασαν οι ΗΠΑ τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ
- ΗΠΑ – Ισραήλ Vs Ιράν: Τέσσερα σενάρια για την έκβαση της νέας κλιμάκωσης της σύγκρουσης
- Ναυάγιο στη Χίο: Συλλήψεις στην Τουρκία για μέλη κυκλώματος δουλεμπόρων
- Λέρος: Ποινική δίωξη στον 17χρονο που τραυμάτισε θανάσιμα τον πατέρα του
- Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Σε εξέλιξη συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, “δεν θα συμβιβαστούμε με την ασχήμια και το ψέμα” δηλώνει ο Ασλανίδης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







