Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Εθνική) στην εγχώρια αγορά εκτινάχθηκαν στα 24,6 δισ. ευρώ (υψηλό δεκαετίας) και αφορούσαν στην συντριπτική τους πλειονότητα σε χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις.
_x000D_
Η Eurobank εμφάνισε νέες εκταμιεύσεις 7,8 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 6,5 δισ. ευρώ, η Alpha 5,4 δισ. ευρώ και η Εθνική 4,9 δισ. ευρώ.
_x000D_
Σε καθαρή βάση οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 5,2 δισ. ευρώ, λόγω των υψηλών αποπληρωμών δανείων, οι οποίες ανήλθαν στα 19,4 δισ. ευρώ. Έτσι, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν καθαρές χορηγήσεις (εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές) της τάξης του 1 με 1,5 δισ. ευρώ εκάστη. Ειδικότερα, η Eurobank έκλεισε το 2021 με αύξηση καθαρών χορηγήσεων 1,5 δισ. ευρώ, η Εθνική με 1,4 δισ. ευρώ, η Alpha με 1,3 δισ. ευρώ και η Πειραιώς με 1 δισ. ευρώ.
_x000D_
Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν, πέρσι, σε 4,9 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται κορωνοδάνεια), εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν, κατά το τελευταίο τρίμηνο. Λόγω, όμως, των υψηλών αποπληρωμών, οι καθαρές χορηγήσεις ανήλθαν λίγο πάνω από το στόχο της χρονιάς για 1 δισ. ευρώ. Για φέτος και τις επόμενες χρονιές στόχος της τράπεζας είναι να επιτυγχάνει πιστωτική επέκταση 1,5 με 2 δισ. ευρώ ετησίως.
_x000D_
Οι νέες εκταμιεύσεις Alpha Bank στην Ελλάδα ανήλθαν, πέρσι, σε 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις. Οι καθαρές χορηγήσεις ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ (1,6 δισ. εταιρικές και μείωση υπολοίπου στη λιανική τραπεζική κατά 300 εκατ. ευρώ), ενώ συμπεριλήφθηκαν σε χαρτοφυλάκια που τιτλοποιήθηκαν ή πωλήθηκαν απαιτήσεις από ενήμερα δάνεια της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα αναμένει φέτος καθαρές χορηγήσεις της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ. Ήδη στους πρώτους μήνες της χρονιάς έχουν δοθεί νέες εκταμιεύσεις δανείων 1,3 δισ. ευρώ.
_x000D_
Οι νέες εκταμιεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ με τις αποπληρωμές δανείων σε 5,5 δισ. ευρώ. Οι καθαρές χορηγήσεις ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, ενώ σημειώθηκαν πωλήσεις/τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων 700 εκατ. ευρώ.
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δύσκολο το 2024 για την Bodytalk Α.Ε.
- ΔΟΑΕ: Αναφορές για πυροβολισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, ο Τραμπ
- Κλινγκμπάιλ: Αποφασιστικά μέτρα κατά των ΗΠΑ αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
- Χαλκιδική: Απομακρύνθηκαν αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό της Αφύτου
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χωρίς αντίποινα στις ΗΠΑ όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
- Καταλονία: Αρση του συναγερμού καθώς υποχώρησαν οι καταρρακτώδεις βροχές
- Μ. Ρούτε: Θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα 14/07
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις