Διεθνή

Ρεκόρ αύξησης μισθών στη Βρετανία, πονοκέφαλος για την Τράπεζα της Αγγλίας

Από την άλλη πλευρά όμως, η αγορά εργασίας έδειξε κάποια σημάδια στασιμότητας

Οι βασικοί μισθοί στη Βρετανία σημείωσαν ρεκόρ αύξησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη 15/8 η στατιστική υπηρεσία εντείνοντας τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις ακόμη και μετά από 14 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Η ετήσια αύξηση των μισθών συμπεριλαμβανομένων των μπόνους επιταχύνθηκε στο 8,2%, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός (εξαιρουμένου της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού όταν οι κρατικές επιδοτήσεις θέσεων εργασίας αλλοίωσαν τα δεδομένα).

Η αύξηση των βασικών αποδοχών – η ισχυρότερη από το 2001 – αντιπροσωπεύει περαιτέρω ώθηση στον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού στη Βρετανία με πολλούς εργοδότες να καταφεύγουν σε αυξημένες προσφορές αμοιβών για να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν προσωπικό.

Από την άλλλη πλευρά, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επίσης κάποια σημάδια στασιμότητας στην αγορά εργασίας με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται απροσδόκητα στο 4,2% από 4,0%, το υψηλότερο από τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο του 2021.

Η αύξηση των μισθών φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τον ρυθμό του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή, ο οποίος προβλέπεται να έχει επιβραδυνθεί στο 6,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη.

Οι αγορές δίνουν τώρα 55% πιθανότητα τα επιτόκια αναφοράς της BoE (Bank of England) να φτάσουν στο 6% στις αρχές του 2024, από το τρέχον επίπεδό τους 5,25%. Τη Δευτέρα, η πιθανότητα να ανέβουν τόσο ψηλά τα ποσοστά ήταν περίπου μία στις τρεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών ήταν “ουσιαστικά υψηλότερος ” από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, αλλά η BoE σηματοδότησε επίσης ότι πλησίαζε στην παύση των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο Μπέιλι και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να βάλουν στη ζυγαριά τα δεδομένα για τις αμοιβές αλλά και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, που εκτός από την αιφνιδιαστική άνοδο του ποσοστού ανεργίας, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονταν μειώθηκε κατά 66.000 και οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, υποχωρώντας επίσης κατά 66.000 το τελευταίο τρίμηνο σε 1,02 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η αδράνεια λόγω μακροχρόνιας ασθένειας αυξήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ, προσθέτοντας προβλήματα στους εργοδότες που επιδιώκουν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την πίεση στην αύξηση των αμοιβών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu