Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι ενημέρωσε τους υπ. Οικονομικών του μπλοκ για την καθυστέρηση σε συνάντηση στις 13 Μαΐου
Η ΕΕ «παγώνει» την εκ νέου εφαρμογή των νέων, παγκόσμιων κανόνων που διέπουν τις συναλλαγές των τραπεζών, εν αναμονή των σχεδίων της αμερικανικής κυβέρνησης για την απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού της τομέα, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Η θεμελιώδης αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών (FRTB) αποτελεί βασικό μέρος της δέσμης μέτρων της Βασιλείας ΙΙΙ που σχεδιάστηκε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί από τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο από τα βασικά χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.
Η υιοθέτησή του στην ΕΕ μετατέθηκε ήδη κατά ένα έτος για το 2026 πέρυσι, όταν κατέστη σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ήταν σε θέση να υιοθετήσουν τους κανόνες εντός της αρχικής προθεσμίας.
Η τελευταία, μονοετής αναβολή για την 1η Ιανουαρίου 2027 αντανακλά την πίεση των ευρωπαϊκών τραπεζών που φοβούνται ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων τους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών οργάνων.
Ανώτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών του μπλοκ για την καθυστέρηση σε συνάντηση στις 13 Μαΐου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα λάβει απόφαση σχετικά με την αναβολή ή μη της FRTB έως το τέλος Ιουνίου, αφού συμβουλευτεί τον κλάδο και τις εποπτικές αρχές του.
Το FRTB ρυθμίζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα εμπορικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, περιλαμβάνοντας κρίσιμα τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μετράται ο κίνδυνος χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη μέθοδο ή τους υπολογισμούς των ίδιων των τραπεζών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθυστερήσει την εισαγωγή ολόκληρης της δέσμης μέτρων της Βασιλείας ΙΙΙ και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι μπορεί ακόμη και να χαλαρώσει ορισμένους από τους υφιστάμενους κανόνες, γεγονός που θα σηματοδοτούσε μια στροφή από την ώθηση για περισσότερους ελέγχους που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν παροτρύνει την ΕΕ να μην επιβάλει νέες επιβαρύνσεις που δεν αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.
«Τώρα φαίνεται ότι αυτό το σύνολο κανόνων δεν θα υπάρχει στις ΗΠΑ και γνωρίζουμε ότι οι Βρυξέλλες το εξετάζουν προσεκτικά», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, Bettina Orlopp, σε συνέδριο τη Δευτέρα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να διατηρήσουμε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Η ΕΚΤ προτείνει συμβιβασμό
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κορυφαίος τραπεζικός εποπτικός φορέας της ΕΕ και επί μακρόν σταθερός υπερασπιστής της έγκαιρης εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ, πρότεινε έναν συμβιβασμό νωρίτερα αυτό το μήνα.
Προβλέπει καθυστέρηση ενός έτους για τους κανόνες που εφαρμόζονται στα εσωτερικά μοντέλα κινδύνου των τραπεζών, ενώ οι κανόνες που αφορούν την ενιαία, «τυποποιημένη προσέγγιση» θα εφαρμοστούν σταδιακά σε διάστημα τριών ετών, αρχής γενομένης από το 2026.
Κάποιες κυβερνήσεις έχουν επίσης τοποθετηθεί, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητά «συγχρονισμό» των χρηματοοικονομικών κανόνων μεταξύ της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.
Η Βρετανία νωρίτερα φέτος ανέβαλε την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ για το 2027, ενώ η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη αποκαλύψει χρονοδιάγραμμα.
Αντίθετα, η ΕΕ έχει ήδη εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος της δέσμης μέτρων της Βασιλείας ΙΙΙ, η οποία τέθηκε σε ισχύ φέτος. Η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς το έχουν κάνει εδώ και καιρό.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση, ζητώντας από τις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές να απαντήσουν αν θεωρούν ότι η FRTB θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο έτος, να καθυστερήσει κατά 12 μήνες ή να τροποποιηθεί ώστε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τα σχέδια κανόνων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, ένας κλαδικός φορέας, δήλωσε ότι οι τράπεζες μέλη της που είναι εκτεθειμένες στον αμερικανικό και βρετανικό ανταγωνισμό τάσσονται υπέρ της καθυστέρησης ενός έτους.
Η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων, ένα παγκόσμιο λόμπι, δήλωσε ότι «μια σαφής πλειοψηφία» των μελών της τάχθηκε επίσης υπέρ της καθυστέρησης, αν και μια μειοψηφία προτίμησε να τεθεί σε ισχύ η FRTB το επόμενο έτος για να αποφευχθεί η ταυτόχρονη εφαρμογή τόσο των νέων όσο και των παλαιών κανόνων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΣτΕ: Ευθύνες σε Δημόσιο και Περιφέρεια για θανατηφόρο τροχαίο στη νέα εθνική οδό Χανίων – Σητείας
- Σωληνουργεία Κορίνθου: Ανέλαβε σειρά συμβάσεων στην Ιταλία για τον αγωγό Adriatica
- Ευρωπαϊκές αγορές: Στο «κόκκινο» όλοι οι δείκτες – Πτώση 2,6% για EasyJet
- Δήμας: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ είναι από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία
- Τσιάρας: Ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκου Σαλάτα
- ElvalHalcor: Από 2 Ιουλίου η καταβολή μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Στα 1,63 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄τρίμηνο
- Μύλοι Κεπένου: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από τους βασικούς μετόχους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις