Υγεία

Reuters: ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εργαζομένων κατά της γρίπης των πτηνών

Σε προχωρημένες οι συζητήσεις με τις εταιρείες που παράγουν τέτοια εμβόλια

Φαίνεται πως δεν έχουμε τελειώσει με τους μαζικούς εμβολιασμούς καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για την απόκτηση ή την παραγωγή εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών H5N1 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις γαλακτοκομικών μονάδων, πουλερικών συμπεριλαμβανομένων των κτηνιάτρων και τεχνικών.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters την Δευτέρα 27 Μαΐου, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι ειδικοί λένε ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να περιορίσει την απειλή μιας πανδημίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι συζητούν με την εταιρεία CSL Seqirus (CSL.AX), που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια εμβολίων γρίπης στον κόσμο.  και θα θα μπορούσαν να παρέχουν 4,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για την απόκτηση του προπανδημικού εμβολίου της CSL.

Επίσης, Καναδοί υγειονομικοί δήλωσαν ότι συναντήθηκαν με την εταιρεία GSK που παράγει εμβόλια εποχικής γρίπης στον Καναδά, για να συζητήσουν την απόκτηση και την παραγωγή ενός προπανδημικού εμβολίου γρίπης των πτηνών.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, συζητούν επίσης πώς να προχωρήσουν στα προπανδημικά εμβόλια, δήλωσαν επιστήμονες.

Οι ενέργειες ακολουθούν την εκρηκτική εξάπλωση ενός νέου στελέχους της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 και έχει προκαλέσει θανάτους σε άγρια ​​πτηνά και οικόσιτα πουλερικά και έχει αρχίσει να μολύνει πολλά είδη θηλαστικών.

Τον Μάρτιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν το πρώτο ξέσπασμα του ιού σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, που έχει μολύνει δεκάδες κοπάδια σε εννέα πολιτείες και δύο εργάτες γαλακτοκομικών .

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι το 20% του γάλακτος των ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια του ιού, υποδεικνύοντας ότι είναι πιθανή μια ευρύτερη εξάπλωση.
Η έκθεση του ανθρώπου στον ιό σε επιχειρήσεις πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού και να εξαπλωθεί εύκολα στους ανθρώπους.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη χρήση εμβολίων προπανδημίας συνεχίζονται σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε η Wendy Barclay, πρόεδρος ιολογίας γρίπης στο University College του Λονδίνου, η οποία ερευνά επίσης τη γρίπη των πτηνών για την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σχολίασε, αλλά είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στις ΗΠΑ

Στην Ευρώπη, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζεται σε μια κοινή προμήθεια του εμβολίου CSL Seqirus για να «προλάβει πιθανώς μια πανδημία» που προκλήθηκε από άτομα που εκτέθηκαν σε μολυσμένα πτηνά και ζώα, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος Stefan De Keersmaecker.
Εκπρόσωπος της CSL, η οποία έχει συμβόλαια για εμβόλια κατά της πανδημίας γρίπης με 30 κυβερνήσεις, είπε ότι η εταιρεία έχει συνομιλίες με πολλές κυβερνήσεις για την προμήθεια εμβολίων από το 2022. Αυτά τα αιτήματα έχουν επιταχυνθεί με το ξέσπασμα των ΗΠΑ, είπε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu