Μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση για επαναγορά των τίτλων έναντι 25 σεντς το ευρώ - Βρετανικό δικαστήριο θα κρίνει το δίκαιο της τιμής
Οι επενδυτές που κατέχουν τα ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της Ελλάδας (GDP-linked warrants) σχημάτισαν ομάδα για την εκπροσώπηση των συμφερόντων τους, όπως έκαναν γνωστό, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι σκοπεύει να επαναγοράσει τους τίτλους αυτούς, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τους επενδυτές ότι επιθυμεί να επαναγοράσει όλα τα εκκρεμή warrants που λήγουν το 2042, προσφέροντας τιμή εξάσκησης λίγο πάνω από τα 25 λεπτά ανά ευρώ. Σε σημείωμα στις 7 Μαΐου, η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από αγγλικό δικαστήριο σχετικά με τη νομική εγκυρότητα της διαδικασίας, καθώς και με το αν η τιμή εξάσκησης έχει υπολογιστεί σωστά.
Τα GDP-linked warrants είναι χρηματοοικονομικά μέσα σταθερού εισοδήματος που συνήθως αποδίδουν όταν η οικονομική ανάπτυξη υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο. Ωστόσο, δεν έχουν ιδιαίτερη εμπορευσιμότητα και είναι πολύπλοκα στην αποτίμησή τους.
Η ομάδα των πιστωτών, που δημιουργήθηκε ad hoc, περιλαμβάνει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και κατέχει ή ελέγχει πάνω από το 40% των εν λόγω τίτλων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρει ότι συγκροτήθηκε για να εξετάσει «συγκεκριμένα ζητήματα» που σχετίζονται με την επαναγορά.
«Η ομάδα έχει εκφράσει ανησυχίες, ειδικότερα ως προς τον υπολογισμό της τιμής εξάσκησης για τους τίτλους αυτούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει λόγω της δικαστικής διαδικασίας, αλλά θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου.
Η Ελλάδα εξέδωσε τα warrants το 2012 στο πλαίσιο της μεγάλης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, προς επενδυτές που συμμετείχαν εθελοντικά στο «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των τίτλων.
Οι καταβολές για αυτά τα warrants θα ενεργοποιηθούν όταν το ΑΕΠ της χώρας –που ανέρχεται σήμερα στα 240 δισεκατομμύρια ευρώ υπερβεί τα 267 δισεκατομμύρια ευρώ και η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει το 2%.
Και οι δύο προϋποθέσεις αναμένεται να πληρούνται το 2027 και, σύμφωνα με δεδομένα από την Ελληνική Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) και υπολογισμούς του Reuters, αυτό θα σήμαινε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ εκείνο το έτος.
Αντίθετα, η άσκηση της οψιόν επαναγοράς θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να δαπανήσει σήμερα 155 εκατομμύρια ευρώ.
Η ομάδα των πιστωτών έχει προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία White & Case LLP ως νομικό της σύμβουλο.
Παρόμοια μέσα με τα ελληνικά GDP warrants έχουν εκδώσει επίσης η Αργεντινή και η Ουκρανία στο πλαίσιο των δικών τους αναδιαρθρώσεων χρέους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη: Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με πόλεμο διαρκείας
- ΔΕΗ: Στο 6,34% το ποσοστό ιδίων μετοχών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν 5η εβδομάδα με κέρδη – Άλμα 7% από Richemont
- Ανδρουλάκης για τροπολογία για offshore συγγενών πολιτικών: «Ποιους προστατεύετε;»
- Haven Studios (Sony): Αποχώρησε ξαφνικά η Τζέιντ Ρέιμοντ, ιδρύτρια του στούντιο που δημιούργησε το Playstation
- ΗΠΑ: Πτώση ρεκόρ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο λόγω δασμών
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Σε ειδική άδεια ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν
- Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την επίλυση θεμάτων τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις