Ζητά γραπτές εγγυήσεις για τον τερματισμό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, άρση κυρώσεων και ουδετερότητα του Κιέβου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ειρήνη με την Ουκρανία, αλλά μόνο υπό αυστηρούς όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ουδετερότητα του Κιέβου, η γραπτή δέσμευση ότι δεν θα επεκταθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, και η σταδιακή άρση ενός σημαντικού μέρους των κυρώσεων, όπως αποκαλύπτουν τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων στο πρακτορείο Reuters.
Ο Πούτιν φέρεται να επιμένει σε ρητές δεσμεύσεις από μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ζητώντας να αποκλειστεί εγγράφως το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μόσχα επιδιώκει:
- Ουδετερότητα της Ουκρανίας
- Άρση κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
- Διευθέτηση του θέματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
- Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά το τελευταίο διάστημα φέρεται ενοχλημένος από την άρνηση του Πούτιν να εμπλακεί άμεσα σε συνομιλίες. Την Τρίτη, μάλιστα, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «παίζει με τη φωτιά» καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες είχαν πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω των δύο ωρών. Ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε να εργαστεί πάνω σε ένα υπόμνημα με την Ουκρανία, που θα καθορίζει το πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός. Όμως, σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, η Μόσχα «εκπονεί ακόμα τη δική της εκδοχή» και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της.
Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Μόσχα ότι σκόπιμα καθυστερεί, κερδίζοντας έδαφος στο πεδίο των συγκρούσεων. Ένας Ρώσος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Αν δεν μπορέσει να επιβάλει τους όρους του, θα δείξει με στρατιωτικές νίκες ότι η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμα πιο επώδυνη».
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο. Ουκρανικές πηγές δεν σχολίασαν επίσης, ενώ το ΝΑΤΟ παραμένει σταθερό στην πολιτική της «ανοιχτής πόρτας», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να την αναθεωρήσει επειδή το απαιτεί η Μόσχα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μαζική αγωγή από 3.000 Βρετανούς κατά της Johnson & Johnson για το παιδικό ταλκ
- Reuters: Το Κατάρ απειλεί την ΕΕ με διακοπή τροφοδοσίας LNG
- MotorTrend Car of the Year 2026, το Golf GTI και το Golf R
- Μπλε Κέδρος: Πώληση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη έναντι 950.000 ευρώ
- Χρηματιστήριο: Συνεχίστηκαν με -1,57% οι ρευστοποιήσεις, κρατήθηκαν οι 2.000 μονάδες
- ΣτΕ: Ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει αρμοδιότητα να αναστέλλει οικοδομικές άδειες με bonus ύψους
- Μητσοτάκης στη Βουλή: «Να είστε σίγουροι ότι θα ξανασυναντηθώ με τον κ. Ερντογάν»
- Ο Τραμπ θα συνομιλήσει με τον Πούτιν πριν από τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στον Λ. Οίκο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις