Τεχνολογία

Ρομποτικά ταξί στο Λονδίνο το 2026;

Financialreport.gr

Uber και Lyft συνεργάζονται με την Baidu για δοκιμές αυτοκινήτων χωρίς οδηγό

Αυτοκινούμενα ταξία της κινέζικης εταιρείας Baidu ενδέχεται να εμφανιστούν στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου το 2026, καθώς οι εταιρείες Uber και Lyft ανακοίνωσαν συνεργασίες με την εταιρεία για να δοκιμάσουν την τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων. Οι δύο εταιρείες θέλουν να πάρουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να ξεκινήσουν δοκιμές στο Λονδίνο. Η Baidu διαθέτει ήδη την υπηρεσία ταξί χωρίς οδηγό Apollo Go, η οποία λειτουργεί σε πολλές πόλεις (κυρίως στην Κίνα) και έχει πραγματοποιήσει εκατομμύρια διαδρομές χωρίς άνθρωπο πίσω από το τιμόνι.

Η υπουργός Μεταφορών, Χάιντι Αλεξάντερ, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης» στα σχέδια της κυβέρνησης για τα αυτόνομα οχήματα. Σε ανάρτησή της στο X ανέφερε ότι στόχος είναι, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, τα αυτόνομα αυτοκίνητα να αρχίσουν να μεταφέρουν επιβάτες από την άνοιξη, με τρόπο «ασφαλή και υπεύθυνο».

Η Uber είχε ήδη δηλώσει από τον Ιούνιο ότι επιταχύνει τα σχέδιά της για δοκιμές χωρίς οδηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει το πλαίσιο που θα επιτρέψει πιλοτικές εμπορικές υπηρεσίες μικρής κλίμακας (τύπου ταξί και λεωφορείων) μέσα στο 2026. Η εταιρεία ανέφερε ότι θέλει να προσφέρει στους κατοίκους του Λονδίνου «μια ακόμη ασφαλή και αξιόπιστη επιλογή μετακίνησης» από την επόμενη χρονιά.

Από την πλευρά της, η Lyft είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι σκοπεύει να αναπτύξει ταξί χωρίς οδηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, μέσω ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Baidu. Η Lyft πραγματοποιεί ήδη «αυτόνομες διαδρομές» στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ενώ και η Uber προσφέρει υπηρεσία ρομποταξί εκεί μέσω συνεργασίας με την Waymo.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lyft, David Risher, έγραψε στο X ότι οι επιβάτες του Λονδίνου θα είναι «οι πρώτοι στην περιοχή» που θα δοκιμάσουν τα οχήματα Apollo Go. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο εταιρείες χρειάζεται πρώτα να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με τον Risher, αν δοθεί έγκριση, η Lyft θα ξεκινήσει με έναν αρχικό στόλο δεκάδων οχημάτων και στη συνέχεια θα επιδιώξει επέκταση σε εκατοντάδες.

Ωστόσο, υπάρχουν και επιφυλάξεις. Τα αυτόνομα οχήματα συχνά παρουσιάζονται ως το μέλλον των μεταφορών, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι μπορούν να κάνουν λιγότερα λάθη από τους ανθρώπους οδηγούς. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Σε δημοσκόπηση της YouGov τον Οκτώβριο, σχεδόν το 60% των Βρετανών δήλωσε ότι δεν θα ένιωθε άνετα να ταξιδέψει με ταξί χωρίς οδηγό σε καμία περίπτωση. Επιπλέον, το 85% ανέφερε ότι, αν η τιμή και η ευκολία ήταν ίδιες, θα προτιμούσε ταξί με οδηγό.

Την ανησυχία ενισχύουν και περιστατικά που κατά καιρούς γίνονται πρωτοσέλιδα με αυτόνομα οχήματα που κάνουν λάθη, προκαλούν κυκλοφοριακό πρόβλημα ή εμπλέκονται σε ατυχήματα. Αναφέρεται επίσης ότι η Waymo ανέστειλε υπηρεσίες στο Σαν Φρανσίσκο ένα Σάββατο, όταν ορισμένα οχήματά της σταμάτησαν να λειτουργούν στη διάρκεια διακοπής ρεύματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu