Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το συμβόλαιό της για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα προκειμένου να πληρώνεται σε ρούβλια και γουάν αντί ευρώ, καθώς το Κρεμλίνο εντείνει τις προσπάθειες να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί «μη φιλικά».
Ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου γνωστοποίησε ότι υπέγραψε μια πρόσθετη συμφωνία στην υπάρχουσα σύμβασή του με την China National Petroleum Corp. Η πληρωμή θα γίνει 50% σε ρούβλια και 50% σε γουάν, με άμεση ισχύ, σύμφωνα με πληγή του Bloomberg που γνωρίζει τα σχέδια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ρωσία στρέφεται επίσης σε πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και με την Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Αλλά αρχικά μόνο το ένα τέταρτο του συνόλου θα πληρωθεί σε ρωσικό νόμισμα, με το υπόλοιπο σε δολάρια και ευρώ, είπε η πηγή. Το μερίδιο σε ρούβλια θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.
Η σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia, η οποία υπογράφηκε το 2019, εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της 30ετούς ζωής της. Οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και πρόκειται να φτάσουν τουλάχιστον τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν πέρυσι.
Τον Φεβρουάριο, καθώς ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο, η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού, αν και οι προμήθειες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γιατί η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035 στην ΕΕ θα γίνει εφιάλτης για την Κύπρο
- Ουκρανία: Έπληξε με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow ρωσικό διυλιστήριο
- Ζελένσκι: «Πολλά μπορούν να αποφασιστούν πριν την Πρωτοχρονιά»
- Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αγίου Δημητρίου
- Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου – Τα πρόστιμα
- Τέιλορ Σουίφτ: Δώρισε 1 εκατ. δολάρια στον οργανισμό Feeding America
- Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο αγόρι έπειτα από φωτιά στο σπίτι του
- Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ: Στην κορυφή του κόσμου, αλλά η παραγωγή μειώνεται όπως και οι εξαγωγές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








