Διεθνή

Ρωσία: Το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης κατάσχεσε assets 463 εκατ. ευρώ της ιταλικής UniCredit

Η κατάσχεση σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες κινήσεις εναντίον δυτικής τράπεζας από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία

Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 463 εκατ. ευρώ που ανήκουν στην ιταλική UniCredit, την ευρωπαϊκή τράπεζα με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η κατάσχεση σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες κινήσεις εναντίον δυτικής τράπεζας από τότε που η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία οδήγησε τις περισσότερες τράπεζες να αποχωρήσουν ή να κλείσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ στις ευρωτράπεζες να επιταχύνουν τα σχέδια εξόδου από τη Ρωσία.

Το ποσό που κατασχέθηκε αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% των περιουσιακών στοιχείων της UniCredit στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική κατάσταση της ρωσικής θυγατρικής της τράπεζας. Τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν μετοχές σε θυγατρικές της UniCredit στη Ρωσία, καθώς και μετοχές και κεφάλαια που κατείχε.

Η κίνηση της Παρασκευής ακολουθεί αξίωση της Ruskhimalliance, θυγατρικής της Gazprom, του ρωσικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατέχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Η διαμάχη ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023 όταν η Ruskhimalliance προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη απαιτώντας από την UniCredit να καταβάλει τραπεζικές εγγυήσεις βάσει σύμβασης με τη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Linde.

Η Ruskhimalliance είναι ο διαχειριστής μονάδας επεξεργασίας αερίου και εγκαταστάσεων παραγωγής LNG στην UstLuga κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Τον Ιούλιο του 2021 υπέγραψε σύμβαση με τη Linde για το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή του συγκροτήματος. Ένα χρόνο αργότερα, η Linde ανέστειλε τις εργασίες της λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

Στη συνέχεια, η Ruskhimalliance στράφηκε στις εγγυήτριες τράπεζες, οι οποίες αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους επειδή «η πληρωμή προς τη ρωσική εταιρεία θα μπορούσε να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», ανέφερε η εταιρεία στη δικαστική κατάθεση.

Εκτός από την UniCredit, η λίστα των εγγυητών περιελάβανε τις Deutsche Bank, Commerzbank, Bayerische Landesbank και Landesbank Baden-Württemberg, κατά των οποίων η Ruskhimalliance έχει επίσης υποβάλει αγωγές στο δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας συγκάλεσε συνάντηση τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις κατασχέσεις που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu