Διεθνή

Ρωσία: Το Κρεμλίνο προετοιμάζει το έδαφος για μια συνάντηση Πούτιν – Τραμπ

Financialreport.gr

Μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την Ουκρανία

Τα φονικά πλήγματα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, λίγες μόλις ώρες μετά τις πρώτες απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνουν πως η ειρήνη στη χώρα είναι ακόμα μακριά.

Στις διαβουλεύσεις δεν βγήκε λευκός καπνός, με τις δύο πλευρές να αποχωρούν χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα φως για εκεχειρία, πόσω μάλλον για τερματισμό του πολέμου. Το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία για παράλογες απαιτήσεις, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ανοιχτό σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, θέτοντας ωστόσο όρους.

«Μόνο αν επικοινωνήσω εγώ με τον Πούτιν θα βρεθεί λύση», διαμηνύει ο Τραμπ.

Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή χιλίων αιχμαλώτων αλλά όχι για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, που ζητεί το Κίεβο. Ουκρανός, ανώτερος αξιωματούχος, αποκάλυψε- υπό καθεστώς ανωνυμίας- τους όρους της Μόσχας για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία απαίτησε, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο:

Την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ και εφόσον αυτή λάβει χώρα μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει εκεχειρία. Οι περιφέρειες τελούν σε μεγάλο ή μερικό έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα εναπομείναντα τμήματα των περιοχών αυτών. Τέτοιο αίτημα δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο συμφωνίας που είχαν προετοιμάσει οι ΗΠΑ.

Τη διεθνή αναγνώριση ότι πέντε τμήματα της Ουκρανίας—η Χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, όπως και οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, είναι ρωσικά. Τα αμερικανικό σχέδιο είχε προτείνει μονάχα αμερικανική de jure αναγνώριση της Κριμαίας και αμερικανική de facto αναγνώριση για τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι σε άλλες περιφέρειες.

Η Ουκρανία θα γίνει ένα ουδέτερο κράτος, δεν θα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν θα διατηρούν καθόλου δυνάμεις τους σε ουκρανικό έδαφος. Αυτό το αίτημα απουσίαζε από την αμερικανική πρόταση.

Όλες οι πλευρές στη σύρραξη αποκηρύσσουν τις αξιώσεις τους να λάβουν αποζημίωση για ζημιές λόγω πολέμου. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα λάβει πολεμική αποζημίωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές γνωστοποίησαν αυτά τα αιτήματα προφορικά και δεν κατέθεσαν κανένα έγγραφο που περιελάμβανε αυτούς τους όρους.

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν εν τέλει σε τρία πράγματα:

Πρώτον συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, ωστόσο δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα.

Δεύτερον συμφώνησαν στο ότι θα ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία για ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο.

Τρίτον συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν το οποίο είναι και το πλέον ζητούμενο

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι μία απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του θα φέρει την λύση, με το Κρεμλίνο να απαντά ότι μια τέτοια συνάντηση είναι απαραίτητο να γίνει.

«Έχω πολύ καλή σχέση με τον Πούτιν. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία. Πρέπει να συναντηθούμε και πιστεύω ότι πιθανόν να το προγραμματίσουμε γιατί έχω κουραστεί να πηγαίνουν άλλοι και να συναντώνται και όλα τα άλλα».

Ο Πεσκόφ ανέφερε:

«Είναι απαραίτητο να γίνει κατ΄αρχήν για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ, αλλά και για να συζητηθούν, και πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση σε υψηλό επίπεδο, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, φυσικά και για την κρίση στην Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ εξήρε τον ρόλο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, στην οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον “θετικό ρόλο” των Ηνωμένων Πολιτειών στην εξασφάλιση της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης στο κανάλι του Telegram ότι ο Λαβρόφ συμφώνησε με τον Ρούμπιο να συνεχιστούν περαιτέρω επαφές μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών

Κρεμλίνο: Εφικτή η συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μόνο αν έχουν επιτευχθεί ορισμένες συμφωνίες

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν πρώτα σε «συμφωνία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν διευκρίνισε ποιες συμφωνίες θα απαιτούνταν από την πλευρά της Ρωσίας.

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν μια συμφωνημένη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και να καταλήξουν σε όρους κατάπαυσης του πυρός, προτού σχεδιάσουν νέες συνομιλίες.

«Προς το παρόν, πρέπει να κάνουμε αυτό που οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν χθες» στην Τουρκία -τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μετά από τρία και πλέον χρόνια- δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά από ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν σχέδια για δεύτερο γύρο συνομιλιών.

«Αυτό, φυσικά, σημαίνει πρώτα και κύρια να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή 1.000 για 1.000 αιχμαλώτων πολέμου».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα, όταν υπογράφονται έγγραφα στα οποία οι αντιπροσωπείες έχουν συμφωνήσει, το βασικό και θεμελιώδες πράγμα για εμάς παραμένει ποιος ακριβώς θα υπογράφει αυτά τα έγγραφα εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς».

Ο Πεσκόφ δεν επεκτάθηκε περαιτέρω σε αυτό το σχόλιο. Ο Πούτιν έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως προέδρου, διότι η θητεία του στη θέση αυτή έληξε πέρυσι.

Η Ουκρανία, που τελεί υπό στρατιωτικό νόμο καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι της Ρωσίας, δεν έχει ορίσει μια ημερομηνία για νέες εκλογές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu