Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα Τρίτη πως είναι «σίγουρο» ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονμπάς θα είναι πρόθυμοι να ακούσουν μια έκκληση από τη Βρετανία για την τύχη των δύο Βρετανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή πολεμούσαν για την Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη πως το Λονδίνο δεν έχει επικοινωνήσει με τη Μόσχα για το θέμα.
Δικαστήριο στην αποσχισθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» (DPR) στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα σε θάνατo τους Βρετανούς Άιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν, λέγοντας πως είναι ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες».
Οι οικογένειές τους αρνούνται πως οι τρεις άνδρες, που είχαν συμβόλαιο με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν μισθοφόροι.
Η Βρετανία αρνείται μέχρι τώρα δημόσια να εγείρει το θέμα με τις αρχές της DPR.
Η περιφέρεια, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία την έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος. Η απευθείας επικοινωνία με τους ηγέτες της DPR μπορεί να θεωρηθεί ως ντε φάκτο αναγνώριση.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε πως ο καλύτερος δρόμος για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Άσλιν και Πίνερ είναι «μέσω των Ουκρανών», αλλά ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί».
Το Λονδίνο αποκαλεί τις καταδίκες σε θάνατο «δήθεν απόφαση», λέγοντας πως οι διαδικασίες έμοιαζαν με μια σοβιετικής εποχής δίκη-παρωδία.
Οι αρχές στην DPR δήλωσαν πως οι άνδρες έχουν ένα μήνα για να ασκήσουν έφεση. Οι δικηγόροι τους είπαν πως θα το κάνουν και το Κίεβο δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φοβού την Κίμπερλι και «δώρα» φέροντες: Η Ελλάδα πληρώνει το ακριβότερο αμερικανικό LNG
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ τριμήνου 2026 Ομίλου ΔΕΗ
- LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε. - Πρώτη (1η) Περίοδος Εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2025 ύψους €500 εκατ.
- Η Ρωσία χαμηλώνει τον πήχη παραγωγής για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2029
- Ο Χέγκσεθ στο στόχαστρο για το κόστος του πολέμου στο Ιράν που έφτασε τα 29 δισ. δολάρια
- Wall Street: Πληθωρισμός και πετρέλαιο πιέζουν τους δείκτες
- Γνωστοποίηση Θεμάτων Ειδικής Διαπραγμάτευσης
- YALCO - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΣ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








