Είναι υπέρ των στενών σχέσεων με την Κίνα και της αναθεώρησης του Άρθρου 9 του Συντάγματος, το οποίο αποκήρυξε το δικαίωμα της Ιαπωνίας να διεξάγει πόλεμο
Έχοντας κερδίσει την προεδρία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, η Σανάε Τακάιτσι βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε άνοδο σχεδόν 5% τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η Τακάιτσι, μια σκληροπυρηνική συντηρητική και στενή σύμμαχος του εκλιπόντος Σίνζο Άμπε, δήλωσε το Σάββατο ότι θα «εργαστεί σκληρά» για να μετατρέψει «τις ανησυχίες των ανθρώπων για την καθημερινότητά τους και το μέλλον σε ελπίδα».
Η άνοδός της έρχεται σε μια περίοδο οικονομικών πιέσεων στο εσωτερικό και τεταμένων σχέσεων με το εξωτερικό — και δοκιμάζει κατά πόσον η Ιαπωνία θα εντείνει την συντηρητική, φιλο-Αμπενομική ατζέντα που καθόρισε την περασμένη δεκαετία.
Η νίκη της Τακάιτσι έρχεται μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα, αφότου το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΛΚ) έχασε την πλειοψηφία του και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου το 2024 και το 2025, με αποτέλεσμα να κυβερνά ως μειοψηφία.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι όταν συνεδριάσει η Δίαιτα στις 15 Οκτωβρίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν θεωρητικά να εμποδίσουν την επικύρωση του Τακαΐτσι ως πρωθυπουργού, αν και οι αναλυτές λένε ότι ο κίνδυνος αυτού είναι χαμηλός .
Το πρώτο καθήκον της Τακάιτσι είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον ενός κόμματος της αντιπολίτευσης για να σχηματίσει μια λειτουργική πλειοψηφία, ανέφερε η ερευνητική εταιρεία BMI σε σημείωμα τη Δευτέρα.
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: η ένταξη στο LDP σε έναν συνασπισμό θα μπορούσε να αυξήσει την επιρροή τους, αλλά κινδυνεύει να αποξενώσει τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με το κυβερνών κόμμα.
Σε περίπτωση που η Τακάιτσι καταλήξει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, το BMI δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, όπως μια κρίση κόστους ζωής, τη διαχείριση των σχέσεων ασφάλειας και εμπορίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και την αντιμετώπιση των εσωτερικών ανησυχιών σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό ξένων που διαμένουν ή επισκέπτονται την Ιαπωνία.
Αμπενομική 2.0. Τι είναι
Η Τακάιτσι θεωρείται υποστηρικτής της «Αμπενομικής», της οικονομικής στρατηγικής του Σίνζο Άμπε, η οποία ασπαζόταν χαλαρή νομισματική πολιτική, δημοσιονομικές δαπάνες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Προηγουμένως είχε επικρίνει το σχέδιο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για αύξηση των επιτοκίων, για το οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα καθορίσει τα επιτόκια «χωρίς καμία προκατάληψη».
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων τον Μάρτιο του 2024 και πιο πρόσφατα διατήρησε τα επιτόκια στο 0,5% .
«Μπορούμε ήδη να μαντέψουμε ότι δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό, επειδή αν πρόκειται να διπλασιάσει τα αμπενομικά του παρελθόντος, που σημαίνει ένα απότομα πιο αδύναμο γεν, που σημαίνει περισσότερες κρατικές δαπάνες, αυτό αναμφισβήτητα σημαίνει περισσότερο πληθωρισμό», δήλωσε ο William Pesek, συγγραφέας του βιβλίου « Ιαπωνοποίηση: Τι μπορεί να μάθει ο κόσμος από τις χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας» .
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) επέλεξε την Τακάιτσι επειδή ένιωθε ότι ήταν το καταλληλότερο άτομο για να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο Πέσεκ, ένας μακροχρόνιος παρατηρητής της Ασίας, στο ” Squawk Box Asia ” του CNBC.
″Ήταν πιθανώς η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ σε αυτή την πολύ τεταμένη στιγμή μεταξύ του Τραμπ και του υπόλοιπου κόσμου”, δήλωσε ο Πέσεκ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τακάιτσι φέρεται να εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας και δήλωσε σε μια εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Fuji ότι μια «επανάληψη» της συμφωνίας δεν είχε αποκλειστεί, αναφερόμενος στην επενδυτική δέσμευση της Ιαπωνίας ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ενώ οι αναλυτές της Citi έχουν προβλέψει βραχυπρόθεσμο υψηλό ράλι περίπου 47.000 για τον δείκτη Nikkei 225, προειδοποίησαν ότι οι ιαπωνικές μετοχές δεν είναι υποτιμημένες, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) του 12μηνου Topix να πλησιάζει σε ιστορικό υψηλό 16πλάσιο.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι μετοχές των τομέων καταναλωτών, άμυνας και εξαγωγών που είναι ευαίσθητες θα ωφεληθούν υπό την κυβέρνηση Takaichi, ενώ οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου και των ακινήτων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντιξοότητες.
Μπαλαντέρ
Η Τακάιτσι έχει ζητήσει μια σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα και τάσσεται επίσης υπέρ της αναθεώρησης του ειρηνιστικού συντάγματος της Ιαπωνίας, ιδίως του Άρθρου 9, το οποίο αποκήρυξε το δικαίωμα της Ιαπωνίας να διεξάγει πόλεμο.
Ο πρώην υπουργός οικονομικής ασφάλειας θεωρείται επίσης φιλικός προς την Ταϊβάν, κάτι που θα μπορούσε να αναστατώσει το Πεκίνο. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, χαρακτήρισε την Τακάιτσι ως «ένθερμο φίλο της Ταϊβάν» σε μια ανάρτηση στα ιαπωνικά στο X το Σάββατο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές «μπορούν να ανεβάσουν τις σχέσεις Ταϊβάν-Ιαπωνίας σε νέο επίπεδο».
Οι προηγούμενες επισκέψεις της στο αμφιλεγόμενο Ιερό Γιασουκούνι, το οποίο τιμά τους νεκρούς πολέμου της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων εγκληματιών πολέμου, έχουν προκαλέσει κριτική από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, οι οποίες θεωρούν τον χώρο σύμβολο της πολεμικής επιθετικότητας του Τόκιο.
«Η Τακάιτσι θα είναι «πολύ προσεκτική» στον τρόπο που επικοινωνεί τις απόψεις της, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε στο CNBC ο Κέι Οκαμούρα, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman.
«Οι απόψεις της για την Κίνα και την Κορέα έχουν επίσης τονιστεί πολύ καλά. Αλλά κατανοεί επίσης ότι πρέπει να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με όλες αυτές τις χώρες, ειδικά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο και μόνο επειδή όλες έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο όσον αφορά τους μεγαλύτερους προορισμούς εξαγωγών της Ιαπωνίας».
Πρόσθεσε ότι η Τακάιτσι δεν έχει εγκαταλείψει τις έντονες εθνικιστικές της απόψεις. «Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι συνεχίζουμε να εξετάζουμε πιο προσεκτικά, ειδικά κατά το πρώτο έτος και ενδεχομένως και κατά το δεύτερο έτος αυτής της κυβέρνησης».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευλογιά αιγοπροβάτων: Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση στη Θεσσαλία ζητά η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας
- Κωνσταντοπούλου: Η οικογένεια Ρούτσι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την αποδοχή των τοξικολογικών
- Στολίσκος της Γάζας: Αναχώρησαν οι 27 Έλληνες, επιστρέφουν 171 ακτιβιστές
- Νόμπελ Ιατρικής στους Μπράνκοου, Ράμσντελ και Σακαγκούτσι για τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα
- OpenAI: Παίρνει το 10% της AMD εκτινάσσοντας τη μετοχή της
- Γεραπετρίτης: Εξακολουθεί να βλέπει «ήρεμα νερά» με την Τουρκία – Θα συναντηθούν Μητσοτάκης – Ερντογάν
- Oρμπαν: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ γιατί η ΕΕ “διαλύεται”
- Βουλή: Εκλέχτηκαν οι κοσμήτορες και οι γραμματείς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις