Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβρio, που θα αρχίσουν να έρχονται τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πληρωμή θα γίνει σε τέσσερις δόσεις όπως όλα δείχνουν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε ότι«υπάρχει αγωνία να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, και να γίνει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ελπίζουμε χωρίς προβλήματα γιατί δεν έχουμε και την καλύτερη μηχανοργάνωση».
Διευκρίνισε μιλώντας στον σταθμό Real ότι στόχος είναι η καταβολή του φόρου να γίνει σε δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, «αν προλάβουμε και από τον Σεπτέμβριο, μακάρι και από τον Αύγουστο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εάν οι δόσεις θα είναι τέσσερις, είπε ότι «βλέποντας τα πράγματα με ρεαλισμό» αυτό είναι «το πιο πιθανό» σενάριο. Σε αυτήν την περίπτωση, η καταβολή των σχετικών δόσεων του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο.
Ο ΕΝΦΙΑ ωστόσο θα είναι σημαντικά φουσκωμένος:
- Ειδικότερα αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων, ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, στην οποία πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
- Τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας έπαυσαν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.
- Με τον νόμο 4389/2016 επίσης μειώθηκε από 300.000 σε 200.000 το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο και αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.
- Δεν ισχύει από φέτος πλέον η μείωση κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Sandglass: Από την Κόστα Ρίκα επενδύει στην ενίσχυση του τουριστικού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα
- Πολεμικό κλίμα με το Ιράν και επενδυτική αναδίπλωση του Κόλπου θορυβούν την Ουάσινγκτον
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καλλυντικών: Προμηνύεται «πάγωμα» εξαγωγών αν συνεχίσει η κρίση στη Μέση Ανατολή
- Στους λογαριασμούς 1.015 συνταξιούχων μπαίνουν τα αναδρομικά του ΕΦΚΑ
- Αθ. Πολυχρονόπουλος: Ενίσχυση της εταιρείας ακινήτων του ιδρυτή της Polygreen μετά την εταιρεία Holding στα ΗΑΕ
- Ποια είναι τα τέσσερα κρίσιμα πεδία προς έλεγχο στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις
- Διπλό κτύπημα του Ισραήλ σε Τεχεράνη και Βηρυτό – Δεκάδες αξιωματικοί του IRGC εγκαταλείπουν τον Λίβανο
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις και ασθενείς τοπικές βροχές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








