Για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αυτοματοποιημένου συμψηφισμού επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.
Κομβικό σημείο σε αυτό το νέο μηχανισμό αυτόματου συμψηφισμού αποτελούν η δημιουργία στην ΗΔΙΚΑ βάσης δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξάρτητα εάν έχουν υπαχθεί ή όχι σε καθεστώς ρύθμισης και συνεπώς, δίνεται η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Με τη μεγάλη αυτή θεσμική και οργανωτική τομή εκσυγχρονίζουμε με διαφάνεια και δικαιοσύνη, χωρίς ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις, τις διαδικασίες επιστροφής φόρων προς τους πολίτες, ενώ απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες καθώς για την είσπραξη ποσών δεν θα απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. Συνεπώς, ωφελημένοι του νέου αυτοματοποιημένου μηχανισμού συμψηφισμού επιστροφής φόρου και οφειλών θα είναι πρώτα και κύρια οι συνεπείς πολίτες – μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες – που δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας on line διαδικασίας – την επόμενη εβδομάδα – θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιστροφών φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ).
Παράλληλα, ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και θωρακίζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας υπέρ των εργαζομένων και εργοδοτών ακόμη περισσότερο.
Η θεσμική αυτή αλλαγή αποτελεί ένα ακόμη βήμα που επιβεβαιώνει την πολιτική μας βούληση με την οποία λύνουμε προβλήματα δεκαετιών για πάντα αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο διοικητικής λειτουργίας ασφαλιστικών ταμείων και εφοριών. Κάτι που δυστυχώς έλειπε» είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το στοίχημα της Μελόνι σε ένα δημοψήφισμα για το δικαστικό σύστημα
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Δίωξη για 4 κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας στον γκαλερίστα
- Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2026
- Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
- Reuters: Τρεις εβδομάδες μετά και ο Τραμπ χάνει τον έλεγχο του πολέμου με το Ιράν
- Στα 50 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στη Μ. Ανατολή για τις αεροπορικές εταιρείες
- ΕΚΤ – από το Grexit στο Grecovery: Περιορισμένη η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη
- Το Ιράν εκδίδει νέο χαρτονόμισμα 10 εκατ. ριάλ εν μέσω του πολέμου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








