Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου.
Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.
«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο… Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή.
Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.
Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μουίζου: Ο πρόεδρος των Μαλδίβων και η συνέντευξη Τύπου που έσπασε τα ρεκόρ
- Πιερρακάκης: Έβαλε τέλος στα σενάρια για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ πρώτης κατοικίας
- Γερμανία: Απορρίπτει την κριτική του Ρούμπιο περί “τυραννίας”
- Κομισιόν: Θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για να προσελκύσει ερευνητές από τις ΗΠΑ
- Παπαστεργίου για Kids Wallet: Εργαλείο υπεύθυνης χρήσης που ενισχύει το ρόλο των γονιών
- Εθνική Τράπεζα (Κύπρου): Στα 13,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024, αυξημένα κατά 143%
- Πελαγίδης (ΤτΕ): Σε αχαρτογράφητα νερά η διεθνής οικονομία μετά τους δασμούς Τραμπ
- ΕΥΑΘ: Συμφωνία για προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 200.000 «έξυπνων» υδρομέτρων οικιακής χρήσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις