Εν μέσω πολύμηνων μαζικών διαδηλώσεων για το πολύνεκρο δυστύχημα σε σιδηροδρομικό σταθμό τον περασμένο Νοέμβριο - Πρόωρες εκλογές αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση
Το κοινοβούλιο της Σερβίας έκανε επίσημα αποδεκτή την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς την Τετάρτη, ενεργοποιώντας μια προθεσμία 30 ημερών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο Βούτσεβιτς, επικεφαλής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και σύμμαχος του λαϊκιστή Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου εν μέσω διαδηλώσεων που πυροδότησε την κατάρρευση στέγης σε σιδηροδρομικό σταθμό στη βόρεια πόλη του Νόβι Σαντ τον περασμένο Νοέμβριο, όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στο Βελιγράδι το Σάββατο για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι διαδηλωτές λένε ότι η καταστροφή του τρένου ήταν σύμπτωμα εκτεταμένης διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.
Πρόωρες εκλογές αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση έως τις 18 Απριλίου
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος Βούτσιτς έχει πλέον 30 ημέρες για να προτείνει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό για να ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι το 2027, όταν έχουν προγραμματιστεί τόσο οι κοινοβουλευτικές όσο και οι προεδρικές εκλογές.
«Το σερβικό κοινοβούλιο, … αναγνώρισε την παραίτηση του Πρωθυπουργού και η κυβερνητική εντολή λήγει», δήλωσε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Άνα Μπρνάμπιτς. «Η προθεσμία για τη… νέα κυβέρνηση είναι η 18η Απριλίου τα μεσάνυχτα».
Εάν ο Βούτσιτς δεν διορίσει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό εντός της προθεσμίας, θα προκληθούν εκλογές εντός 45 έως 60 ημερών.
Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου που ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου και είχε την παραίτηση του Βούτσεβιτς ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη, στιγματίστηκε από βία καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν κατά της κυβέρνησης και για την υποστήριξη των διαδηλωτών φοιτητών.
Οι πανεθνικές διαδηλώσεις έχουν κλονίσει τον Βούτσιτς, ο οποίος κρατά την εξουσία από τότε που έγινε πρωθυπουργός το 2014 και πρόεδρος το 2017.
Μαζικές διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στο Νόβι Σαντ τον Νοέμβριο, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα σε σιδηροδρομικό σταθμό, επεκτάθηκαν έκτοτε στην υπόλοιπη Σερβία.
Φοιτητές και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν βγει στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, κατηγορώντας τον Βούτσιτς και τους συμμάχους του για κακοδιαχείριση και διαφθορά που οδήγησαν στην τραγωδία του σιδηροδρομικού σταθμού με τους 15 νεκρούς. Οι συλλήψεις αξιωματούχων που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά και μια σειρά παραιτήσεων πρωτοκλασάτων υπουργών πριν από την παραίτηση του Βούτσιτς δεν κατάφεραν να καταπνίξουν την οργή του κοινού.
Ο Βούτσιτς απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για μια μεταβατική, μη κομματική κυβέρνηση, κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές
Δεν είναι σαφές πώς θα τα πήγαιναν οι σύμμαχοι του Βούτσιτς αν προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές. Τον Δεκέμβριο, η δημοσκόπηση του IPSOS Strategic Marketing είπε ότι το SNS απολάμβανε την υποστήριξη του 48,3% του εκλογικού σώματος, αν και το λαϊκό συναίσθημα κατά της κυβέρνησης έχει αυξηθεί από τότε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πιθανότητα πρόωρης ψηφοφορίας και απαίτησαν μια προσωρινή κυβέρνηση χωρίς το SNS. Ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα απορρίψει μια τέτοια επιλογή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υπεγράφη η συμφωνία για τη Γάζα από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία – Τραμπ: «Αυτό χρειάστηκε 3.000 χρόνια»
- Στη φυλακή από τις 21 Οκτωβρίου ο Νικολά Σαρκοζί
- Πιερρακάκης στη Βουλή: Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% το 2025 και 2,4% το 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη στη σκιά της εκεχειρίας στη Γάζα
- Alpha Bank: Αγορά 2,032 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 7,64 εκατ. ευρώ
- Mevaco: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Ιωάννης Μπρούτζος
- Alter Ego: Στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
- Ακρίτας: Μετατροπή 14,1 εκατ. προνομιούχων μετοχών σε κοινές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις