Η μηνιαία δαπάνη ανά σύνταξη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (συντάξεις Δημοσίου) ξεπερνάει την αντίστοιχη δαπάνη σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ ή ΝΑΤ, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις επικουρικές πληρωμές, (όπως μερίσματα ειδικών ταμείων, όπως του ΜΤΠΥ), που λαμβάνουν πολλοί πρώην δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, με το οποίο παρέχει διευκρινίσεις για την προηγούμενη ανάλυση σχετικά με το δημόσιο τομέα στη χώρα μας, που προκάλεσε αντιδράσεις.
Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για γενναιοδωρία του ασφαλιστικού του Δημοσίου σε σχέση με το συνταξιοδοτικό του ιδιωτικού τομέα, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιουλίου 2015), που επικαλείται, η μηνιαία δαπάνη ανά σύνταξη του ΓΛΚ είναι 1.031 ευρώ έναντι 753 ευρώ στον ΟΑΕΕ, 721 στο ΙΚΑ, 688 στο ΝΑΤ και 432 ευρώ στον ΟΓΑ.
Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκε ότι η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου έχει μειωθεί στα χρόνια των μνημονίων, είτε περιλαμβάνονται οι τεκμαρτές κοινωνικές εισφορές είτε όχι. «Με το να αφαιρούνται, όμως, αυτές μόνο και μόνο, για να εξάγεται το συμπέρασμα ότι η καθαρή μισθολογική δαπάνη, (εκτός τεκμαρτών κοινωνικών εισφορών), είναι σήμερα στην Ελλάδα μικρότερη απ’ ό,τι στη μέση κοινοτική χώρα κατά 0,2 π.μ. του ΑΕΠ, βλέπουμε μόνο το δέντρο και χάνουμε το δάσος, καθώς υποεκτιμάται σημαντικά το συνολικό κόστος για την κοινωνία της ασκούμενης πολιτικής στο δημόσιο είτε αυτή αφορά μισθούς είτε συντάξεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται τα μελλοντικά ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο δημόσιο τομέα, που προκαλούνται από την ανεπάρκεια των σωρευμένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σε σχέση με τις καταβαλλόμενες συντάξεις» αναφέρει.
Η προσαρμογή του μεγέθους του κράτους στις δυνατότητες της παραγωγικής οικονομίας αποτελεί ανάγκη, όχι για να καθηλωθούν μόνιμα σε χαμηλό επίπεδο μισθοί και απασχόληση στο δημόσιο, αλλά για να αναπτυχθεί η οικονομική δραστηριότητα με δυναμισμό, προσθέτει.
Τέλος, για τις εξελίξεις στην οικονομία, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2016, οι αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για ύφεση -1,3% σε ετήσια βάση, έναντι υποχώρησης -0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, συμπληρώνοντας τρία διαδοχικά τρίμηνα ύφεσης, μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα θετικής μεταβολής. «Αισιοδοξία προκαλεί η σταθερή, αν και με μικρό ρυθμό, υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο τον Φεβρουάριο 2016 περιορίστηκε στο 24,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012», καταλήγει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υπ. Ανάπτυξης: Παρατείνεται η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε ανατιμήσεις
- Τραμπ: Η Ινδία προσέφερε μηδενικούς δασμούς, αλλά είναι αργά
- Το εσωτερικό του νέου Audi Q3
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ποδαρικό στον Σεπτέμβριο με μικρά κέρδη
- Χανιά: Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση
- Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής
- «Ριβιέρα της Γάζας» υπό αμερικανική διοίκηση: Το μεταπολεμικό σχέδιο ανασυγκρότησης χωρίς Παλαιστίνιους
- Χάρης Δούκας: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αιρετοί της ζούμε ημέρες απαξίωσης από την κυβέρνηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις