Νέα

ΣΕΒ: Μείζον ζήτημα η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Ήπειρο

Διήμερη επίσκεψη και συναντήσεις εργασίας του ΣΕΒ με επιχειρήσεις στην περιοχή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ήπειρο, τους τρόπους αντιμετώπισης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, συζήτησαν τα μέλη του ΣΕΒ κατά την επίσκεψη τους στην περιοχή, το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου 2023.

Ως μείζον ζήτημα αναδείχθηκε η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, τόσο εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού όσο και ανειδίκευτου. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις επεσήμαναν ως ακόμα μια μεγάλη πρόκληση, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις στις αδειοδοτικές διαδικασίες, όπως και στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων. Τέλος, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έντονα αναδείχθηκε η ανάγκη της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηπείρου για ακόμα περισσότερη εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για μεγέθυνση και οικονομική ευημερία.

Σημειώνεται ότι η Ήπειρος, έχει βελτιώσει αξιοσημείωτα το αναπτυξιακό της αποτύπωμα. Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό έχουν διαδραματίσει οι νέοι οδικοί άξονες και η βελτίωση των αεροδρομίων, υποδομές που συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη της περιοχής σε σημαντικό τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συναντήσεις εργασίας καθώς και ξενάγηση στις παραγωγικές μονάδες είχε η αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ευθύμιο Ο. Βιδάλη,  με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων ΙΟΝ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΣΔΟΥΚΟΣ, NATECH και ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, καθώς και με τη διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, ενημέρωσε τις επιχειρήσεις για τη δράσεις που υλοποιεί προκειμένου να υποστηρίξει τα μέλη του στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, όπως με την πρωτοβουλία Skills4Jobs, κατά την οποία, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, καταρτίζει νέες και νέους σε τεχνικές ειδικότητες που εκλείπουν από την αγορά εργασίας. Επίσης, με τις καίριες παρεμβάσεις του και με τη διατύπωση τεκμηριωμένων θέσεων που παράγονται σε συνεργασία με τα μέλη του, συμβάλει αποφασιστικά στην απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Ενώ, με τις υπηρεσίες δικτύωσης και πληροφόρησης των επιχειρήσεων (Πρόγραμμα ExportReady), καθώς και με την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων για εξαγωγικά στελέχη, συνδράμει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του εξαγωγικού προφίλ των μελών του.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Βιδάλης επεσήμανε ότι οι συναντήσεις με τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια είναι στρατηγικής σημασίας για τον ΣΕΒ και σημείωσε ότι «η βιομηχανία προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό καλών θέσεων εργασίας, αλλά και καλών αμοιβών. Με τις τακτικές επισκέψεις στην Περιφέρεια, ο ΣΕΒ επιδιώκει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα μέλη μας, να συζητάμε και να κατανοούμε όλα τα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία σε ολόκληρη τη χώρα μας». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι προτεραιότητες  των επιχειρήσεων συνολικά περιλαμβάνουν την άρση των αγκυλώσεων και τον εκσυγχρονισμό στην οργάνωση εργασίας, και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με  σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες».

Οι συναντήσεις στην Ήπειρο έρχονται σε συνέχεια των επισκέψεων σε Θεσσαλία (Λάρισα-Βόλο), Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Κατερίνη) και Πελοπόννησο (Κόρινθο-Καλαμάτα).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu