Ο ΣΕΒ παρουσίασε τον πρακτικό οδηγό «AI First Enterprise», αναδεικνύοντας την ανάγκη μετάβασης από τα πιλοτικά έργα στη συστηματική αξιοποίηση της ΤΝ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί πλέον τεχνολογική υπόσχεση, αλλά κρίσιμο παράγοντα ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της εκδήλωσης του ΣΕΒ με τίτλο «AI First Enterprise: Επιχειρησιακός Μετασχηματισμός με Τεχνητή Νοημοσύνη», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου, με στόχο να αναδείξει τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική και στρατηγική υιοθέτηση της ΤΝ από τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει την εθνική παραγωγικότητα κατά 1% έως 1,5% ετησίως, ενώ η ευρεία αξιοποίηση της Παραγωγικής ΤΝ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% έως 8% την επόμενη δεκαετία. Αντίστροφα, κάθε χρόνος καθυστέρησης εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 0,5% δυνητικής ανάπτυξης.
Παρά τη δυναμική αυτή, η υιοθέτηση εφαρμογών ΤΝ από τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 9%. Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η πρόκληση δεν περιορίζεται στην τεχνολογία, αλλά αφορά τον συνολικό επιχειρησιακό μετασχηματισμό: την αξιοποίηση των δεδομένων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την οργανωσιακή ετοιμότητα, τη διακυβέρνηση και την υπεύθυνη χρήση της ΤΝ.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τέσσερις βασικοί άξονες μέσα από τους οποίους η ΤΝ μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματική αξία: η ενίσχυση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, η αυτοματοποίηση και αναδιοργάνωση διαδικασιών, η ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και η επιτάχυνση της καινοτομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να περάσουν από αποσπασματικές εφαρμογές και πιλοτικά έργα σε ολοκληρωμένα προγράμματα μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ παρουσίασε τον νέο Πρακτικό Οδηγό για Επιχειρησιακό Μετασχηματισμό με ΤΝ, ο οποίος περιλαμβάνει κατευθύνσεις για τον επανασχεδιασμό διαδικασιών, τη διαχείριση της αλλαγής με επίκεντρο τον άνθρωπο, την αρχιτεκτονική δεδομένων, την κανονιστική συμμόρφωση και την ηθική χρήση της τεχνολογίας.
Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture και Συμπροεδρεύων της Επιτροπής Τεχνολογίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ΤΝ ως επιταχυντή ανταγωνιστικότητας, ιδίως σε κρίσιμους κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανία. Όπως σημείωσε, με στρατηγική, ταχύτητα και υπευθυνότητα, η χώρα μπορεί να επανεφεύρει το παραγωγικό της μοντέλο.
Στελέχη επιχειρήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα μετασχηματισμού με ΤΝ μοιράστηκαν πρακτικές εμπειρίες από την εφαρμογή τους. Από την Εθνική Τράπεζα τονίστηκε η σημασία του επανασχεδιασμού διαδικασιών και της εσωτερικής επικοινωνίας, από τη Workable η ανάγκη να ξεκινά η αλλαγή από την ηγεσία, ενώ από τη Motor Oil επισημάνθηκε ότι η «AI First» επιχείρηση δεν υιοθετεί την ΤΝ αδιακρίτως, αλλά επενδύει συστηματικά σε δεδομένα, πλατφόρμες, αυτοματισμούς, δεξιότητες και μετρήσιμους δείκτες απόδοσης.
Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν σαφές, ότι η ΤΝ δεν είναι ένα μεμονωμένο ψηφιακό εργαλείο, αλλά μια νέα επιχειρησιακή λογική. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η πρόκληση είναι να κινηθούν γρήγορα, οργανωμένα και υπεύθυνα, ώστε να μετατρέψουν την τεχνολογική δυνατότητα σε πραγματική αξία, παραγωγικότητα και ανάπτυξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Vitex (Αφοί Γιαννίδη): Ρεκόρ πωλήσεων αλλά οι επισφάλειες μείωσαν τα κέρδη
- ElvalHalcor: Υπερκάλυψη 2,75 φορές στην αύξηση κεφαλαίου των 250 εκατ. ευρώ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με το βλέμμα σε σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν και τεχνολογία
- Πράσινο φως από Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το νέο «Καραϊσκάκη» του Μαρινάκη
- Χαβιέ Τέμπας κατά FIFA: «Καταστρέφει την ποδοσφαιρική βιομηχανία, να παραιτηθεί ο Ινφαντίνο»
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. - ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. 22 – 07 – 2026
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 22 – 07 – 2026
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. - Ανακοίνωση – Εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στη ρυθμιζόμενη αγορά των νέων μετοχών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








