Διεθνή

«Shrinkflation»: Μάστιγα για τους καταναλωτές η ανεξέλεγκτη μείωση της ποσότητας προϊόντων αλλά με ίδια τιμή

Είτε πρόκειται για χαρτί υγείας είτε πρόκειται για μια σακούλα πατατάκια, η πρακτική αυτή εμφανίζεται σε σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο - Το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί, ακόμη και αν η οικονομία ανακάμψει και ο πληθωρισμός υποχωρήσει

Αν έχετε παρατηρήσει ότι παίρνετε λιγότερα, αλλά ο λογαριασμός σας στο ταμείο παραμένει ο ίδιος, δεν φταίτε μόνο εσείς ή η ακρίβεια.

Το λεγόμενο «Shrinkflation», δηλαδή η μείωση του μεγέθους ή της ποσότητας ενός προϊόντος, ενώ η τιμή του παραμένει σταθερή, είναι ανεξέλεγκτο, όπως σημειώνει το BBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Carrefour κήρυξε τον πόλεμο στην ακρίβεια – Στιγματίζει προϊόντα Nestle, PepsiCo και Unilever, που αυξάνουν τιμές και μειώνουν ποσότητες

Εντυπωσιακή πρωτοβουλία της γαλλικής εταιρείας σούπερ μάρκετ, που με τον τρόπο αυτό δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης - Παράδειγμα πρόκληση και για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Καθώς η παγκόσμια οικονομία παλεύει με ζητήματα όπως η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι υψηλότεροι μισθοί των εργατών μετά την πανδημία, οι καταναλωτές επωμίζονται το βάρος των αυξημένων εξόδων παραγωγής.

Είτε πρόκειται για χαρτί υγείας είτε πρόκειται για μια σακούλα πατατάκια, η πρακτική αυτή η οποία συμβαίνει κυρίως σε περιόδους πληθωρισμού, εμφανίζεται σε καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, το γαλλικό σούπερ μάρκετ Carrefour τοποθέτησε αυτοκόλλητα στα προϊόντα για να προειδοποιεί τους καταναλωτές όταν το περιεχόμενο ενός πακέτου έχει μικρύνει χωρίς αντίστοιχη μείωση τιμής.

Οι καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη τους τη στροφή προς μικρότερες συσκευασίες και – και, φυσικά, δεν είναι ευχαριστημένοι, ιδίως καθώς η αγοραστική τους δύναμη ήδη μειώνεται εν μέσω πληθωρισμού. Ωστόσο, όσο δυσάρεστο και αν είναι τώρα το σοκ του αυτοκόλλητου, ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα ελλοχεύει: οι προηγούμενες εκδηλώσεις του φαινομένου δείχνουν ότι η ιστορία του συρρικνωμένου πληθωρισμού δεν τελειώνει όταν τελειώνει ο πληθωρισμός.

Όσον αφορά την απογοήτευση των καταναλωτών, «παρατηρούν τις αυξήσεις των τιμών περισσότερο απ’ ό,τι τις μειώσεις του μεγέθους», λέει ο Mark Stiving, επικεφαλής εκπαιδευτής τιμολόγησης στην Impact Pricing, έναν οργανισμό που εκπαιδεύει εταιρείες σε θέματα τιμολόγησης, με έδρα τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, λέει, οι εταιρείες χρησιμοποιούν το shrinkflation για να αυξήσουν τις τιμές «λιγότερο επώδυνα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu